Måling af blodglukose | Biologi

Indholdsfortegnelse
Formål
Teori
Hypotese
Fremgangsmåde
Sikkerhed
Data
Diskussion
Konklusion

Uddrag
Blodsukker betegner mængden af glukose i blodet målt i mmol/L – altså sukkermængden i blodet.

Det vigtigste brændstof for kroppen og respirationsprocessen, er kulhydrater. Omkring 55% af kroppens energi består i kulhydrater, som indtages gennem føde for at dække vores energibehov og er den primære kilde til arbejdet som kroppen udfører.

De er opbygget i ringe og har altid følgende formel: C6H12O6 og kaldes også sakarider, som betyder sukkerring. Heraf findes der tre typer af kulhydrater: disakkarider og polysakkarider.

Monosakkarider er den mindste kulhydrat og består kun af én sukkerring, altså et sakkaridmolekyle.

De er netop så små, at de kan optages direkte igennem tarmsystemet uden at skulle nedbrydes og er derfor let-optagelige for kroppen, hvorfor der ikke skal bruges meget energi på at omsætte dem.

Monosakkarider optages hurtigt i blodet får blodsukkerkoncentrationen til at stige hurtigt. Efter kort tid vil det dog falde igen, da det opbruges. Fødevarer, der er opbygget af monosakkarider, er dem, der betegnes usunde.

Indtagelse sådanne fødevarer vil give store svingninger i blodsukkeret, hvilket kan føre til træthed og efterfølgende en følelse af mangel på mæthed. Det er blandt andet druesukker (glukose) eller frugtsukker (fruktose).

Disakkarider består af 2-10 sukkerringe, det kan f.eks. være bordsukker (sakkarose), eller mælkesukker (laktose). De skal spaltes til monosakkarider inden de kan nedbrydes i tarmen.

Polysakkarider består af mange sammensatte sukkerringe, det kan f.eks. være stivelse som består af lange kæder af glukosemolekyler, der grundet 1-4 alfabindinger spaltes let af enzymer i vores tarmsystem.

Stivelse er det mest almindelige polysakkarid, der findes i vores mad, det er blandt andet brød, ris og kartofler. De fleste polysakkarider er meget store molekyler og giver en mere mættende fornemmelse end monosakkarider, når det indtages gennem føden.

Cellulose, som kommer fra planter, er et andet polysakkarid, der tilhører gruppen af stoffer der kaldes kostfibre. Det består ligeledes af lange kæder af glukose, men har i stedet for en 1-4 alfabinding en 1-4 betabinding.

Det evner kroppens enzymer ikke at spalte, hvilket gør at det passerer ufordøjet gennem tarmsystemet. Kostfibre binder vand og bevirker at føden passerer hurtigt gennem fordøjelsessystemet, hvilket gør dem sunde.

Der findes simple og komplekse kulhydrater.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu