Indledning
Filmen “Little Miss Sunshine” præsenterer en forunderlig historie om en lille pige ved navn Olive, der drømmer om at blive en skønhedsdronning.

Da hun en dag bliver inviteret til at deltage i skønhedskonkurrencen “Little Miss Sunshine” vil Olives familie gøre alt for at gøre hendes drømme til virkelighed, så de hopper straks ud i deres let defekte VW-bus og bevæger sig ud på det lange roadtrip.

Dog døjer hvert familiemedlem med deres egne drømme og problemer. Dette resulterer i en katastrofal rejse der på en eller anden måde alligevel bringer familien tættere på hinanden.

For at lave en aktantmodel skal vi have et subjekt, objekt, giver, modtager, hjælper og modstander. Filmens subjekt er selvfølgelig Olive.

Det er hendes rejse man følger og det er hendes mål man prøver at få fat i, med filmen.

Hvis vi går videre til objekt og de andre punkter i modellen, bliver det dog straks sværere. Hvad er hendes mål egentlig? Lad os starte med at kigge på den ydre og mere åbenlyse konflikt.

Uddrag
Gennem resten af filmens anslag, går filmen igennem hvert familiemedlem og præsenterer os for deres problematiske sider.

De forbereder os på at der kommer til at være flere problemstillinger der skal løses gennem filmen og giver måske også et tegn på at der kan være mere end ét objekt i filmen.

Hvis man vil give et anden objekt og en anden aktantmodel for filmen, kan man se på den indre konflikt i filmen.

Subjektet vil stadig være Olive da det stadig er hendes mission og ubevidste mål man vil opnå med historien.

I denne model er objektet derimod mere følelsesmæssig. Nemlig at bringe familien tættere på hinanden.

Familien har været igennem meget og står midt i nogle hårde livssituationer præget af individuelle mål og drømme. I disse situationer kan det være svært at holde familiedynamikken og derfor deres modstander.

I historien er hjælperen Olive. Ikke fordi hun udføre en bevidst handling for at bringe dem sammen, men det er hende, som har skabt deres rejse mod et tættere familiebånd.

Giveren og modtageren er begge Olive og hendes familie. Deres tætte familiebånd er noget de selv skal lærer at skabe og det gør de også til slut.

Hvis vi vil opstille en præmis, kan vi ligesom med aktantmodellen, lave to forskellige. Den ydre præmis og den indre præmis.

Den ydre præmis vil lyde “Kan Olive vinde Little Miss Sunshine – med hjælp fra hendes familie - på trods af de mange forhindringer hun møder på sin vej?”