Knokkelmanden – Aldrig giv op | Analyse

Indledning
I den her opgave skal jeg skrive en novelle analyse af novellen “Knokkelmanden”. Jeg vil særligt fokusere på miljø og personkarakteristik, udover det vil jeg komme ind på de klassiske punkter en novelle analyse indebærer.

Novellen blev første gang udgivet i 1884 af forfatteren Henrik Pontoppidan. Novellen “Knokkelmanden” er skrevet i Det moderne Gennembrud, det er her hvor man begynder at snakke om samfundsproblemer, og at man ikke kunne være perfekt.

”Mange mennesker lever i slutningen af 1800-tallet under fattige forhold. På landet er der mange fattige husmænd og landarbejdere. I byen opstår en ny fattig socialklasse: I kølvandet på industrialiseringen, der for alvor slår igennem i Danmark i slutningen af 1800-tallet, flytter mange mennesker fra landet ind til byen for at arbejde på fabrik.

I byen lever arbejdere ofte en kummerlig tilværelse i små lejligheder og har dårlige arbejdsvilkår.” Det var også den tid hvor forskellige kunstner begyndte at vise u filtreret virkelighed i stedet for “det perfekte liv”.

Heriblandt var Henrik Pontoppidan en af de kunstnere som skrev sine tekster ligesom han så det. Han udtrykte sig gennem krøniker, romaner, fabler, noveller og digte.

I 1917 får han Nobelprisen i litteratur, og er derfor blevet kanonforfatter. Han skrev også meget om at man ikke kunne blive som man vil, men at man bliver som det miljø man vokser op i.

Man kan stadig se det mønster i dag, hvis forældrene er alkoholiker, så er der stor sandsynlighed for at børnene også bliver det.

Uddrag
Ægteparret, Ane og Simon er vores to hovedpersoner i novellen. De har et fælles barn, Eulalia. De begge er opvokset forældreløse, i sognepleje. Og kender til det hårde liv med arbejde og ingen forældre. Så de har en fælles mål om at skabe den bedste fremtid for deres lille familie.

Simon bliver beskrevet som en lille sammensunken slidt person med store og blakkede øjne. ”Han var en lille, sammensunken og forslæbt Skikkelse med denne alt for store Højre-Skulder og den i det hele lidt skæve Figur, som er fælles for Folk, hvis Liv har været en eneste Trældom.”

Hans skæve figur og store højre skulder, skyldes de dårlige arbejdsforhold han har haft gennem sin opvækst, og sine undertrykte rettigheder som fattig borger.

Han beskrives også værende en skrøbelig person som nogle gange skal bruge sin kones hjælp til det vigtige: ”Udtrykket i hans store, blakkede, troskyldige Øjne tydede paa en noget skrøbelig Forstand; og i Virkeligheden maatte ogsaa Konen bestandig træde til, naar noget alvorligt eller indviklet skulde afgøres.“

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu