Kattens død | Analyse | Anne Bredahl | 10 i Karakter

Indledning
Teksten ”Kattens død” er en tankevækkende novelle om hvordan vi kan pille hinanden ned helt uden fornemmelse for den skade, vi forvolder.

Når mennesker møder mennesker, sker der mange mærkelige ting. Det er beskrivelser af det menneskelige og det umenneskelige. Af følelsen af at være usynlig og forsømt. Af ensomhed og det usagte.

Det er besk med øjeblikke af forløsende humor. Den måde vi holder os tilbage overfor hinanden, stiller store krav til hinanden og piller hinanden ned uden at vide det.

Der er så mange ting, vi ikke siger, og så mange konsekvenser. ”Kattens død” blev udgivet i 2017 som en del af novellesamlingen ”Sådan er Kirsten bare” i 2017 af Anne Bredahl.

Uddrag
Der bliver også benyttet replikker i teksten, her er det altså direkte tale. ”Nå skal vi lige have et stykke kage mere”, spurgte hendes mor”.

Det bliver også understøttet med at der foregår scene. Altså at begivenhederne og personerne bliver vist frem. Miljøet bliver grundigt beskrevet, hvilket medfører at man føler sig til stede.

Fortælletempoet er lavt, det betyder at begivenhederne foregår i den tid, som de i virkeligheden er i. De mange stilheder er også med til at give en fornemmelse af hvor tamt, det er at sidde der med sin mor og konversere.

Udover følger handlingen en kronologisk opstilling, hvor der ikke er nogen forskel mellem den fortalte tid og fortælletiden.

Det er også derfor der i denne novelle bliver brugt medsyn, fordi fortællertidspunktet er samtidig med at handlingen foregår (linje 10-18).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu