Kattens død | Analyse | Anne Bredahl | 10 i Karakter

Indledning
Teksten ”Kattens død” er en tankevækkende novelle om hvordan vi kan pille hinanden ned helt uden fornemmelse for den skade, vi forvolder.

Når mennesker møder mennesker, sker der mange mærkelige ting. Det er beskrivelser af det menneskelige og det umenneskelige.

Af følelsen af at være usynlig og forsømt. Af ensomhed og det usagte. Det er besk med øjeblikke af forløsende humor. Den måde vi holder os tilbage overfor hinanden, stiller store krav til hinanden og piller hinanden ned uden at vide det.

Der er så mange ting, vi ikke siger, og så mange konsekvenser.”Kattens død” blev udgivet i 2017 som en del af novellesamlingen ”Sådan er Kirsten bare” i 2017 af Anne Bredahl.

Tiden i ”kattens død”, ser ud til at foregå omtrent samme tid, som novellen er skrevet i. Det får vi også bekræftet af en række tidsmarkører nedskrevet i teksten. ”

derfor lod hun være med at sige, at hun holdt pause fra sukker og egentligt foretrak minimælk. Helst økologisk.”

Uddrag
Teksten starter i in medias res, da man bliver smidt lige ind i handlingen. Man kan dog også sige, at teksten starter med en præsentation af miljøet. ”sådan har det altid lugtet”.

Plottet i fortællingen er, at datteren skal ud til sin mor, da de skal begrave morens afdøde kat. Konflikten opstår dog allerede tidligt i teksten, hvor moren bliver forvirret da datteren igen nævner, om de ikke snart skal få begravet den kat.

Den egentlig konflikt opstår til sidst i teksten ” nå kommer du der. Den gråstribede kat mjavede højt og smøg sig op ad stolebenene”.

Her går det altså op for datteren at katten ikke på noget tidspunkt havde været død. Det er også et af vendepunkterne for novellen, da den herefter tager en negativ drejning.

Der opstår altså et ”plot-twist”, da det ændrer handlingen. I det ene øjeblik handler det kun om at katten skulle begraves, hvor handlingen hurtigt tager en drejning.

Teksten gør sig brug af det lineære handlingsforløb, her sker handlingen kronologisk og bevæger sig fremad.

Teksten strækker sig over en dag, da datteren forlader huset sammen dag som hun kom. Det kan vi også se da hun nævner at hun har en ”aftale” sammen dag. Udover det får vi dog ikke nogen tidsmarkører.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu