Indholdsfortegnelse
MODUL 3: MEDIER
MODUL 3.4: FILM
- TEORI
- LÆRINGS-MÅL
- ØVELSE 1
- Præsentation:
- HVAD
- Handling:
- Tid og miljø:
- Karakterer:
- Forholdet mellem personerne:
- HVORDAN
- Dramaturgi:
- Fortæller:
- Fotografering:
- Klipning:
- Lyd:
- Symboler:
- FORTOLKNING
- Tema
- Perspektivering:

Uddrag
Du skal vælge en film, som du skal se. Du må selv vælge hvilken! Du skal nemlig også selv få fat i filmen (fx fra nettet). -

Men hører jeg ikke andet fra dig, går jeg ud fra, at du har valgt ”En mand der hedder Ove” af Hannes Holm fra 2015 (som er en rigtig god film, jeg varmt kan anbefale).

Det vil så også være denne film, du kan risikere at blive hørt i til eksamen (- og ellers dén, du selv har valgt ). Filmen finder du på CFU, som du stiftede bekendtskab med i modul 0.

Du skal bruge ibogens analysevejledning for litterær analyse af spillefim (side ID p. 234 https://hbdansk.systime.dk/?id=p234). Udfyld følgende punkter i skemaet nedenfor.

---

I filmen møder vi blandt andet Nete Hermansen, som var en af de unge piger som blev sendt til Sprogø, i håbet om at ændre hendes tankegang og væremåde.

En kvinde der kunne bidrage til det danske velfærdssamfund, som man dengang kæmpede ivrigt for. Nete blev set som åndssvag grundet hendes forelskelse i fætteren Tage.

Generelt set, virker Nete til at være en sød og høflig pige, der gør hvad der bliver sagt. Opholdet på Sprogø blev livsændrende for hende, da hun oplevede traumatiske ting.

Hun gennemgår en trist udvikling, hvor tvangssterilisation, flere voldtægter og vold prægede hendes ophold. Det sætter sig dybt i hendes sjæl

og Nete ender med at blive vred, sårbar og hævntørstig. På dette tidspunkt i hendes liv, går hun fra at være en sød, loyal og høflig pige til en ødelagt samt svigtet kvinde.

Dog ender hendes historie ikke sådan. Hun ender med at slippe hævnen, da hun møder Tage mange år efter. På dette tidspunkt, har hun allerede begået tre mord og havde i sinde om et fjerde.

Mødet med fætteren Tage fik hende til at dreje nøglen om, og efterfølgende følte hun sig lykkelig. Alt dette tilstår hun til Carl Mørck, om bord på færgen nær afslutningen. (01:30:00) Nete bliver ikke anholdt, og hun ender med at gå fri.

Da dette er den fjerde film i filmserien om Afdeling Q, møder vi karakterer som vi har set før, heriblandt hovedpersonen Carl Mørck.

Carl Mørck siger sin mening, og uden filter. Han virker udadtil ligeglad med andre mennesker, deres følelser mm. Men dette er blot en facade, han vil gøre alt for at redde mennesker og få retfærdighed.

I starten af filmen er der en scene, hvor vi får en fornemmelse af hvordan han er overfor folk, hans adfærd mm.

Scenen foregår på et værthus, hvor en kollega spørger om Carl vil med ned til de andre, fremfor at sidde alene. Han svarer så følgende: ”Hold nu kæft, hvad fanden skal vi snakke om? ” - (04:45)

Endnu et eksempel som viser hans karaktertræk, er lige efter scenen fra værtshuset, ude på gaden. Her ser vi en person, muligvis en fra bandemiljøet, brokke sig over en anden bilist.

Carl nærmer sig vedkommende og siger følgende: ”Der er ikke noget mere irriterende, end når folk ikke kører når de har grønt. Det skulle måske være rockere. Rockere er virkelig fucking irriterende.” - (05:20)

Herefter ser vi manden ved den anden bil, komme imod Carl. Carl slår ham i jorden. Dette viser at udadtil er han ligeglad med andre

han taler til folk som det passer ham, og hvis folk ikke opfører sig ordentlig ifølge ham, kan de bare få en på hovedet.