International økonomi | Brasilien

Uddrag
Brasilien har befundet sig en recession, med en negativ økonomisk vækst på 3,7 %, og dertil forventede man i 2016 at arbejdsløsheden ville stige til 10 % . På trods af dette har inflationen forholdt sig stigende og ender i 2015 på at være 10,7 % .

Den største årsag til den høje inflation skal finde i den automatiseret regulering af lønninger, når forbrugerpriserne stiger. Det er i sig selv ikke en åbenlys grund til inflation, men det skyldes en combi af lønreguleringerne og Brasiliens reformer omkring social ydelse og pension, altså de lempelige monetære politikker, der blev indført allerede i 1988.

Med en lang række sociale og økonomiske rettigheder følger en øget efterspørgsel. Dette skal ses i sammenhæng med, at der omkring 2013 var stor tiltro til Brasilien og den brasilianske økonomi, og der var derfor også stor efterspørgsel fra udlandet. Man så især høje råvarepriser og en enorm kinesisk efterspørgsel.

Høje råvarepriser er i denne sammenhæng positivt for Brasilien, da de selv eksportere mange råvare, som olie. Derfor fik virksomhederne en stigende produktion fra efterspørgslen, og større incitament til at forhøje deres priser. Med forhøjet priser følger den brasilianske regulering af lønningerne, som dertil medførte lønstigninger.

Disse lønstigninger medførte højere lønomkostninger for virksomhederne, som dertil satte priserne yderligere op. Dette resulterede i omkostningsinflation, da reallønningerne samtidig var faldende, altså hvis man fjernede inflationen fra lønnen, så var købekraften alt i alt faldet.

Derfor har Brasiliens BNP også været faldende i 2015. Brasilianske medarbejdere er simpelthen ikke effektive i deres produktion, hvilket også skyldes landets forfatning, hvor 90 pct. af de offentlige udgifter er løst fast og beskyttet af lovgivning.

Virksomhederne er altså bundet af, at en medarbejder højest kan blive på arbejdsmarkedet til de er hhv. 65 år og 60 år, og de kan højest arbejde 44 timer om ugen.

Der opstod desuden forventet inflation da Brasilien oplevede et stort boom i økonomien, og de blev en ledende økonomi blandt vækstlande, de oplevede desuden forhøjede råvarepriser, der gjorde at økonomien voksede endnu mere.

De var dertil vært for VM i fodbold og fik de olympiske lege i 2016, hvilket man ikke ville, hvis ikke der var tiltro til, at økonomien kunne holde til de mange omkostninger, der er forbundet med det. Der opstod her forventet inflation, da det var tydeligt for borgerne i Brasilien, at landet og virksomhederne var i vækst, og en fremtid med stigende råvarepriser.

Med det i mente, og at priserne og dertil lønningerne steg stille og roligt, men konstant, ville lønmodtagerne imødegå de forventede prisstigninger ved at kræve tilstrækkelige høje lønstigninger.

Dertil opstod der importeret inflation, da den brasilianske valuta real faldt relativt i forhold til dollaren, derfor blev brasilianske vare billigere for udlandet, men de udenlandske vare blev dyrere for brasilianske virksomheder og forbrugere, derfor blev det dyrere for virksomhederne at producere, og deres omkostninger steg, dertil steg priserne også.

Dertil kan man konkludere at der blev ført en lempelig finanspolitik på det forkerte tidspunkt i den Brasilianske økonomi. Der er altså ske denne inflationære crowding out effekt på ganske kort tid, hvilket har resulteret i en længerevarende recession.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu