Hun holder så forsigtigt om sit glas

Opgavebeskrivelse
Opgave 3

Foretag en analyse og fortolkning af ”Hun holder så forsigtigt om sit glas”. I din analyse skal du have særligt fokus på genre samt sproglige og stilistiske virkemidler.

Indledning
Novellen ”hun holder så forsigtigt om sit glas” er skrevet af den danske forfatter Merete Pryds Helle, som er en dansk forfatter.

Hun er født i 1965 i Charlottenlund. Meretes liv har især bærret præg af stor rejselyst, og mødet med andre kulturer og tænkemåder, som har banet vejen for hendes romaner og noveller.

Det er de lunere himmelstrøg i Afrika, Argentina, Italien og Spanien, der især har kridtet stien op for hende.

Teksten ”Hun holder så forsigtigt om sit glas” er udgivet i et udstillingskatalog, som var en del af udstillingen ”Den oversete by - det sansede København”.

Udstillingen var aktuel på Kunsthalv Charlottenborg i 1995. Udstillingen tematiserede Københavns oversete kanter med bidrag fra forskellige kulturpersoner såsom fotografer, arkitekter, billedkunstnere og forfattere.

Uddrag
Suppen beskrives som noget, der bliver lavet af vand og danner en damp:

”Kvinden koger suppe. Hun måler vandet op i et bæger (..) hun hælder vandet op i gryden, der allerede er varm, og vandet begynder at løfte sig, at boble og fordampe, så ruderne i køkkenet driver af fugt”.

3 Sex beskrives som en begivenhed, hvor de vandfyldte kroppe mødes:

”Det er nat. kvinden har elsket med sin mand. Nøgne, vandfyldte kroppe” 4 .

Disse ting altså svømmehallen, suppen og sex, bliver ikke beskrevet ud fra deres plads i en kulturel sammenhæng, eller med et fokus på deres psykologiske betydning for hovedpersonen, men de bliver beskrevet som dele af vandets kredsløb.

Den virkning som det semantiske felt giver til teksten, er en virkningsfuld sammenhæng.

Der dannes en sammenhæng mellem elementer, der på normalvis ikke bliver sat i sammenhæng. Eksempel vis får svømmehallen en meget tæt forbindelse med suppe, og suppe får en tæt forbindelse med sex, dette sker kun fordi de bliver bundet sammen af vandets kredsløb.

Det semantiske felt er også med til at skabe en sammenhæng mellem kvindes fortid og nutid. Kvindens barndomsminder hænger sammen med hendes dagdrømmeri i svømmehallen, fordi begge dele handler om at sejle.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu