Grundtvig: ”Oplysning”

Uddrag
Strofe 1
Grundtvig starter i strofe 1, verslinje 1-2 med et spørgsmål der siger. ”Er lyset for de lærde blot, til ret og galt at stave?”.

Ved dette mener han om viden kun er for de lærde. I de sidste 8 verslinjer påviser han, at det er det bestemt ikke.

Retten til at lærer og stave er for alle. Samt mener han at lyset er himlens gave, Verslinje 4. Han symbolisere i sin tekst lyset som viden, Så med dette vil jeg mene, at han prøver at forklare, at viden er livets gave. En gave der er til for alle ikke kun de kloge.

Han nævner at lyset oplyser bedst fra tå til top, hvem der mest er på færde. Med dette vil jeg mene, at han prøver at forklare, at bonden, som nævnt i verslinje 5, er den mest oplyste, den mest på færde. Han har en masser erfaring, han arbejder hårdt fra morgen til aften. Solen står altså med ham op, og oplyser ham fra tå til top.

Strofe 2
Strofe to starter igen med et spørgsmål, ”Er lyset i planeter kun, som ei kan see og mæle”. Jeg fortolker dette som, er lyset kun noget vi kan se i fysisk forstand?

Det er det ikke, lyset er også noget vi kan fremkomme ved at videregive informationer til hinanden, hjælpe hinanden og oplyse hinanden.

Han nævner i denne strofe ”Et lys for alle sjæle”, verslinje 4. Jeg tror med denne linje, at han også vil fortælle, at viden er for alle, der er viden til hver en sjæl, som kan tolkes på mange måder. Vi ser det fra forskellige vinkler – ”Som solens skin for kroppe”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu