Fremstilling af 12-talspigerne | Analyse

Indledning
Begrebet ”12-talspige” er blevet mere udbredt i nyere tider, og selvom at 12 er den højeste karakter man kan få, så bliver dette begreb oftest brugt på en mere negativ måde, hvor der tit antydes at piger der får rene 12-taller, er psykisk skrøbelige, for ambitiøse, perfektionistiske og kun fokuserer på præstationen.

Men denne negative tilgang til begrebet får dog hurtig kritik, af de piger der bliver stemplet med at være en ”12-talspige”, dog er begrebet blevet mere nuanceret, og man begynder at se mere på, hvordan præstationssamfundet som vi lever i, har en negativ effekt på mange studerende.

Det er denne modstand, som vi særligt kan se i Sofie Nellemann Krygers kronik ”Kald mig ikke en af ´de perfekte piger´” hvor hun lægger fokus på de fordomme og den kønsdiskrimination der følger med begrebet.

Men der findes ikke kun debattører som argumenterer for at begrebet er en kritik af specifikke personer, men at man også kan se, at det er et udtryk for et generelt problem med præstationssamfundet, som er det primære synspunkt i Caroline Thorsfelts blogindlæg ”jeg er en 02-pige” hvor at hun gør opmærksom på, at man ikke bør dømme folk ud fra deres karakterer, og der bliver også stillet spørgsmålstegn til det karaktersystem, der er i dagens Danmark.

De 2 tekster skelner imellem de fordomme, der er med 12-talspiger, men også generelt karakterer i samfundet og hvordan de definerer os som mennesker, imens de 2 tekster fremstilles på en og samme tid, omkring modreaktionen af det negative begreb, så har de altså vidt forskellige synspunkter og argumentationsmetoder, og det er her at begrebet om de perfekte piger, bliver nuanceret.

Uddrag
Selvom fællestrækket hos Kryger og Thorsfelt er frustrationen omkring hvordan verdenen stempler personer ud fra deres karakter, så er der dog lidt forskel på detaljerne i de 2 synspunkter. Kryger lægger jo mest fokus på de fordomme, der er med 12-talpiger, hvor at Thorsfelt helt generelt er imod at dømme folk ud fra deres karakter eller præstation.

Thorsfelts debatindlæg ”jeg er en 02-pige” er primært en kritik af, at man tit og ofte bliver dømt ud fra sin karakterer, her er det så de lave karakterer, hun kommer ind på. I debatindlægget kommer hun flere gange ind på, at karakterer ikke giver et optimalt billede af hvor god man egentlig er, til den pågældende ting:

”Hvad siger de der tal så om mig? Fortæller det så at jeg bliver en dårlig pædagog hvis jeg får 02? Fortalte det 16-årige Caroline at hun var en dårlig elev, fordi hun fik 4 til kemi i 9. klasse? Jeg gætter på et tykt og fedt NEJ!” (l. 29-32)

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu