En dør forsvinder | Analyse

Indledning
Novellen “En dør forsvinder” er skrevet af den danske forfatter Marina Cecilie Roné. Novellen er fra novellesamlingen “Ud fra et skød, 1990” Analysens fokuspunkter vil være komposition, personkarakteristik og fortælleteknik som afslutiningsvis vil blive fortolket.

Uddrag
Anne Mona og hendes far har en hemmelighed sammen som moren ikke ved noget om “Måske ved mor, at far aldrig mere kommer tilbage.

Anne Mona ved det. Hun og far er de ene­ste, der ved det. Hvis han aldrig mere kommer tilbage, er hun den eneste, der ved det.”

Denne episode hentyder til at faren har gjort noget overfor Anne Mona som han ikke måtte, og derefter truet hende med aldrig at komme hjem igen hvis hun fortæller det til sin mor.

Vi oplever i novellen et skift mellem fysisk og psykisk virkelighed “Hun står ganske stille uden at gøre noget som helst, og det er som om, hun bliver slynget rundt og rundt af en usynlig kraft.

Hendes krop suser afsted gennem luften, og hun prøver at stille sig i vejen for den og presse imod med hele sin vægt, og det hjæl­per ikke.”

Anne Mona har altså nogle psykiske forestillinger inde i hendes hoved hvor hun oplever noget overnaturligt, i dette tilfælde at tyngdekraften forsvinder.

Slutningen af novellen ender også med at hendes psykiske virkelighed kommer til udtryk i fortællingen “Tal barn, sig noget barn, hun venter, hun har tid nok, moren, og hun holder fast med fem negle i Anne Monas skulder.

Sekundet efter sidder lussingen på den ene kind, og endnu et sekund efter sidder fars hånd som et rødt mærke på den anden.

Hun skriger, og ingen hører det, kun hun selv, og kun inde i hendes eget hoved. Tal barn, sig noget barn.

Hun må ikke sige noget, må ikke sige noget, ikke sige noget. En usynlig hånd løfter hende op, og hun svæver væk, langt væk, og hun mærker, at det ikke længere gør ondt, at hun ikke mere skal være bange.

De kan aldrig mere få hende til at tale.” Anne Mona træder ind i stuen med det undertøj som hendes Far synes var okay, og vi får derfor ikke helt en forklaring på hvorfor at forældrene bliver så sure.

I episoden finder vi ud af at Anne Mona bruger sin psykiske verden til at forlade alle de problemer hun har i den virkelige verden, da hun ikke kan mærke smerte derinde.

Det fysiske miljø i Novellen er ikke så detaljeret, huset som historien foregår i virker meget normalt, dog har det voldelige tendenser som vi oplever flere gange i historien.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu