Indledning
De fleste mennesker vil på et tidspunkt i sit liv føle skyld i større eller mindre grad. Ofte når man føler sig skyldig er det fordi man har gjort noget moralsk forkert.

Nogle mennesker har lagt denne negative følelse i underbevidstheden, som kan undertone hele deres liv. På den anden side, er de fleste mennesker ikke villige til at leve med skyldbevidstheden

hvis det betyder, at man er kommet en man elsker til undsætning? For blod er tykkere end vand, og muligvis også skyldfølelsen.

I krimi- og brevromanen “Den åbne dør” udgivet i 1997 af Anders Bodelsen er det netop denne følelse af skyld, der ligger mellem linjerne hos hovedjeg-fortælleren.

Uddrag
Med kausal til at den psykologiske spændingsroman også er en brevroman er det tale om både indirekte karakteristik og direkte karakteristik. Dette gælder også for Frida, da det allersidste brev indeholder sider fra hendes dagbog.

Fridas direkte karakteristik er denne 21-årige medicinstuderende, som er smuk, begavet og uopnåelig. I mange andres øjne er hun perfekt, samt følger hun hendes fars fodspor, som er kirurg og tidligere soldat.

Frida beskrives også som at hun har ”Maniodepressiv” (S. 88, l. 24-25), også kaldet bipolar affektiv sindslidelse, hvor man svinger mellem maniske og depressive episoder.

Frida beskriver også sig selv som manisk i sin dagbog, men så pludselig depressiv: ”Jeg er nok mere manisk end jeg har troet. Og med et er jeg ret bange for at være alene.

Der er gået vældig stærkt” (S. 98-99). Her er det tydeligt, hvordan Fridas følelser svinger, og hun føler en uro i sig, mens hun let lader sig distrahere, og tankerne flyver i alle retninger.

Det virker meget tydeligt for læseren, at Frida har en form for lidelse, på baggrund af det hun skriver i sin dagbog ”Har af samme grund dagligt hældt en idiotisk pille ud” (s. 95, l. 10-11).

Her opdager læseren, at der er noget galt med Frida, da hun bliver nødt til at tage en pille dagligt. Tidligere indikerede de andre karaktere at Torsten og Frida havde interaktioner mellem hinanden, som Fridas lillesøster

Ulla skriver i sit brev “Der nærmeste din bror kunne komme til Frida, det var måske mig?”(s. 13, l8-10). Her føler Ulla sig igen i Fridas skygge som så mange gange før

da Torsten jo var Ullas daværende kæreste, men hun følte at han havde andre intentioner med deres forhold. Noget som mange af de andre deltagere kom ind på, var en sang som konstant blev spillet:

”The Tennesse Waltz” (s. 9, l. 29-30), som ikke virker pudsigt, da den handler om en gammel ven der stjæler kæresten til hendes veninde, som tydeligvis kan sammenlignes med Ullas situation.

Der lægges heller ikke skjul fra de andre karaktere, at Frida har en øget seksualdrift. Hun har jo to elskere med på turen, hvor den ene er en soldat, og den anden en forfatter.

Herudover virker det også som om, at Frida har en mindre grad af et elektrakompleks til sin far, hvilket betyder at hun er forelsket i sin far, som hendes søster også beskriver ”kysk forelskelse mellem Frida og hendes far” (s. 13, l. 23-24).

Dette kan Claus, studiekammerat også se: ”næsten erotiske samspil mellem de to” (s. 29, . 16-17), derudover var Holger Lander, Fridas far også tidligere skribent. Frida afslører sådan set også det selv:

”I grunden er far det eneste mandfolk, der kunne skubbe Torsten ud af billedet – lige efter lærebogen” (s. 95, l. 25-26).

I citatet forstås det som om, at Frida kun har været interesseret i de mænd, som har mindet om hendes far, men hun er ikke interesseret i incest, så hun vælger det næstbedste, nemlig Torsten.