Dogme af Thomas Vinterberg og Lars von Trier | Analyse

Indledning
I 1995 startede de to danske instruktører Thomas Vinterberg og Lars von Trier “Dogme” og kyskhedsløftet. Der skulle overtage filmindustrien og være en mere traditionel fortælling af en historie, nærmest fortælle det som et eventyr.

Derved en opsætning af diverse regler og retningslinjer for hvordan dette skulle se ud. For at give seerne en plads ved bordet og simpelthen virkelighedsfornemmelse af filmens sted og dens tilstedeværelse

der giver et langt bedre indblik for modtageren, end hvad man ellers ville opleve uden et sæt af lignende regler. Disse regler eller regelsæt omhandler at skabe film, baseret på mere traditionelle værdier af filmene

der minder mere om de lidt ældre film der er lavet. Det giver en ny værdi til selve historien, skuespillet og tema, der undlader at bruge specielle efter underlægningsmusik eller anden teknologi.

Baggrunden for denne aktion omhandlede for skuespillerne at tage noget af den magt som filminstruktørerne havde.

Derved at identificere sig mere med deres kunstneriske side og sende et budskab om at film ikke bør være lavet udelukkende af special effekts og underlægningsmusik.

Men kan være lavet på film tekniske virkemidler uden behovet heraf. Derved ren færdighed og træning på traditionel vis. Hvilket Lars von Trier blandt andet er kendt for.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Analyse
Komposition:
Berettermodellen:
Aktantmodellen:
Helene:
Else og Helge:
Fortolkning
Perspektivering

Uddrag
Dogmefilm:
Som man kan se nedenunder er der eksempel på hvad filmen tilbyder af virkemidler, hvilket skal være naturlige virkemidler.

Dvs naturligt lys, intet opstillet eller andre rekvisitter, det giver et bedre billede af situationen mm. Der er også håndholdt kamera, dvs. de helt skarpe vinkler opstår ikke helt på samme måde.

Derved giver det også et bedre indtryk af stemningen samt hvordan det ser ud selv at være tilstede som publikum. Lyd og billede skal optages og filmes samtidig

det kan se i anvendelsen af effekten og hvor traditionelt det skal være for ikke at skabe en ikke-diætetisk lyd, som også kaldet asynkron.

Det kan ses når der spiles musik og danses og det skaber en autenticitet og en mere ægtheds følelse, men samtidigt også gjort det sværere at lave optagelserne

da der var udfordringer med at få det hele til at passe, derved skabe liv i en mere filmhistorisk vinkel og problematik, man havde dengang ved at lave film, da man først fik lyd på filmene. I starten af 1900-tallet.

Det er vigtigt for Dogme konceptet at følge de 10 dogmebud, hvor bud nummer 3 lyder på håndholdt kamera, dette ses også typisk, som et bud der giver autenticitet

og derigennem flere ting der bliver omdiskuteret i samfundet på daværende tidspunkt. Samtidig handler det om at lave en intensiveret, sandhedssøgen i filmen, derved ikke at sige det skal være dokumentarisk for fiktion kan stadig godt forekomme

og bør også stadig anses for at være filmmediers go to. Men det handler om ikke at opstille uvirkelige virkemidler og være sandhedssøgen om hvordan det ville se ud uden de ekstra effekter eller lignende.

---

Filmen er opbygget efter Dogme 95 princippet. Det er meget groft og ser egentligt ud til at være en hjemmefilm eller en film der tager sted hos en selv.

Det betyder at vi som seer føler os mere med og hjemme i omgivelserne. Lokation her er virkelig vigtigt for beskrivelserne af miljøet og familiens respekt og velvære.

Filmen retter sig mod dramaturgiske aspekter af dogme 95 filmproduktionen, i og med det her kyskhedsløfte skal følges og overholdes. Det ses i kameraholdningen, og filmningen af lokationen der er et herregårdsmiljø.

Det er opstillet som et hotel. Der er ikke tilført nogen typer af rekvisitter eller yderligere scenografi. Det er i virkeligheden en meget grov skitse af hvordan en film ville se ud den dag i dag.

Det gør filmen mere oprigtig og filmsproget mere påvirkelig af omverdenen og hvad der sker. Tidspunktet på dagen mm. Det er ikke illustrationer rekvisitter eller lys, der bærer filmens fremgang eller stemningspræger, de begivenheder i filmen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu