Festen | Analyse | Thomas Vinterberg

Indledning
Thomas Vinterbergs dogmefilm ”festen” er fra 1998, denne film fik han stor ros, succes og anerkendelse for både internationalt som nationalt.

At det er en dogmefilm betyder at den er udarbejdet i overensstemmelse med filmmanifestet Dogme 95. Dette filmmanifest er skrevet af filminstruktørerne Thomas Vinterberg og Lars von Trier d. 13. marts 1995.

Den består af ”de 10 bud” for filminstruktører det såkaldte kyskhedsløfte. Disse 10 bud, opstiller rammer og regler for instruktørens brug af fx bestemte tekniske hjælpemidler, at kameraet skal være håndholdt, og genrefilm bliver ikke accepteret mm.

Formålet med dogmefilm var at bryde filmenes pænhed og etablere en nærhed til det optagede og fokusere på formidlingen af den historie der bliver fortalt.

Thomas Vinterbergs dogmefilm ”festen” er dogmefilm nr. 1 Festen har en spilletid på 106 minutter, og er produceret af Nimbus Film ApS.

Uddrag
Man kan tydeligt se og høre igennem hele filmen at det er en dogmefilm. Location i festen er på noget herregårdshotel, hvor der ikke er tilføjet yderligere scenografi eller rekvisitter.

Hele filmen er optaget på locations der udgør en skov, en vej og hotellet både udenfor og indenfor.

Da broren Michael slæber Christian med ud i skoven og ender med at slå ham, er der ikke lydeffekter på slagene som der normalt ville være. Dette understøtter at der ikke må være ikke-diegetisk lyd.

Det kan man os se i forbindelse med dansen, her kan den rene lyd fra pianisten kun høres. Man kan høre tydeligt at det er musikken fra rummet og ikke en diegetisk lyd.

Den er optaget med håndholdt kamera. I scenen hvor Christian møder hans afdøde søster Linda bruger han en lighter som lys. Dette understøtten reglen om udeladelsen af lyssætning.

Der skal udelades overfladisk action. Her er der dog to action scener i festen, scenen med Christian i skoven og der til sidst hvor Michael sparker på faren udenfor. Disse scener ser jeg dog nødvendig i forhold til fortællingen af historien.

Handlingen skal være en her og nu handling og ikke flashbacks. I festen bliver der refereret til barndommen, dette reddes dog af det skjulte brev som træder ind i stedet for et flashback.

Jeg synes det dominerende tema i festen er det opgør som Christian har med sin far om at få sandheden frem. Undertemaet i filmen er Incest og familie hemmeligheder.

---

Man ser en uddybning af personerne lige før at festen begynder, her ser man hvordan alle gør sig klar til den her fest på deres værelser. Her ser man også hvordan de på hver deres måde er lidt specielle.

Fx Michael og hans kone Mette hidser sig op overfor hinanden, og Helene leder efter deres afdøde søsters selvmordsbrev.

Karakteristisk af Christian: Han er uden tvivl filmens hovedperson. Han er en succesful og vellidt ung mand på 30 år. Han bor i Frankrig normalt, og han returnerer ikke tit til Danmark.

Han er uddannet kok, og er en kæmpe succes i Frankrig med hans arbejde. Han ejer bl.a. to restauranter i Paris, og er ved at åbne den tredje restaurant i Lyon.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu