Indledning
En stor del af kulturen og litteraturen er præget af gys og værker, som skræmmer livet af mennesket. Vi bliver tiltrukket og fristet af det frygtindgydende.

Størstedelen af den danske befolkning har læst en gyserroman eller set en horrorfilm og oplevet den sindsoprivende og lettere fantastiske følelse, som går gennem kroppen, når man bliver udsat for noget skræmmende.

Måske endda så skræmmende, at gåsehuden mærkes springe frem på hele kroppen. Hovedparten ser horrorfilm med glæde og af egen fri vilje, de nyder endda at blive skræmt.

Uddrag
Alle har prøvet at sidde i en biograf eller hjemme i sin egen stue og se en horrorfilm, i hvert fald de fleste.

De har oplevet følelsen af at blive skræmt af noget uvirkeligt, nogle pixels, noget der ikke engang er virkelighed og måske endda noget som ikke engang kan ske i virkeligheden.

Det er muligt for filmproducenterne at skræmme seerne ved brug af æstetiske virkemidler, som kameravinkler, klipning, lys og lyd.

En anden forklaring på hvorfor horrorfilm skræmmer, er nok det mest oplagte, nemlig den visuelle vold og de special effects, som tages i brug af filmproducenterne.

Derudover er det helt bestemt også plottet i en horrorfilm, som er skræmmende, da det gradvist opbygger en uro i hele biografen eller stuen.

Det er sikkert ikke engang nødvendigt at involvere en eneste dråbe blod for at producere en uhyggelig film.

Det giver en skræmmende effekt, når en film indeholder uforklarlige begivenheder, som seeren ikke er i stand til at afgøre, hvorvidt skyldes naturlige eller overnaturlige årsager.

Dette er for eksempel gældende i scenen fra ”Lost Highway”, en film fra 1997, som er instrueret af David Lynch , hvor en mand til en fest, møder en mystisk mand med et skræmmende udtryk.

Dette er dog ikke det eneste skræmmende ved klippet. Den mystiske mand siger, at de har mødt hinanden før og at han er hjemme hos ham lige nu, men manden husker det ikke.

Den mystiske mand beder ham om at ringe hjem og da telefonen bliver taget, støder han på den mystiske mands ekstraordinære stemme.

Dette er en uforklarlig begivenhed. Hvordan kan den samme mand stå lige foran ham og være i hans hus, mens han taler til ham? Skyldes det naturlige eller overnaturlige årsager? Dette vides ikke.