Det danske arbejdsmarked | Samfundsfag | 10 i karakter

Uddrag
Fællesdel
1a - Hvad kan der på baggrund af tabel 3 udledes om meningsmålingens evne til at forudsige valgresultatet for de fem udvalgte borgerlige partier ved folketingsvalget 2019

og hvad kan forklare eventuelle forskelle mellem meningsmålingen og valgresultatet 2019? Besvarelsen skal understøttes af beregninger af den statistiske usikkerhed ved konfidensniveau på 95% og du skal anvende viden om kvantitativ metode.

Tabel 1 – Meningsmåling 4.6.2019 og valgresultatet ved folketingsvalget 5.6.2019. Udvalgte partier. Procentandel stemmer.

For at svare på spørgsmål 1a, omkring meningsmålingens evne til at forudsige valgresultatet for de fem udvalgte partier

er vi nødt til at foretage en beregning af statistisk usikkerhed, som kan vise om valgresultatet ligger indenfor konfidensintervallene og om meningsmålingen forudsigelse af valget. Det er beregnet i følgende tabel:

Det ses efter beregningen af den statiske usikkerhed i denne tabel, at meningsmålingen kun har kunne forudsige resultatet for Liberal Alliance.

Altså ligger den statiske usikkerhed som ses i tabellen for LA på 1,1, og det vil sige, at konfidensintervallet ligger mellem 2,1% og 4,3% af stemmerne

da Liberal Alliance fik 2,3% af stemmerne til selve valget i 2019, meningsmålingen kunne altså her forudsige valgresultatet.

Men derimod kunne meningsmålingerne ikke forudsige nogen af de andre partier stemmer - fx Venstres valgresultater, som forudsagde at de ville få mellem 14,4% og 18,8% af stemmerne, men fik altså til valget 23,4% af stemmerne i 2019.

At valgresultatet ikke kunne forudsiges, kan blandt andet være grundet stikprøven ikke er repræsentativ. Meningsmålingen er egentlig en relativ stor stikprøve, som for det meste vil være et godt tegn, hvis man skal generalisere noget.

Men det kan altså diskuteres om stikprøven kan repræsentere hele den danske befolkning, og det tyder altså på den ikke kan, da meningsmålingen ikke kunne forudsige valgresultatet.

Derudover er meningsmålingen taget via interviews på internettet fra et panel, og indsamler man kvantitative data fra internetundersøgelser

kan det være svært at sikre, at den er repræsentativ, fordi det kun er bestemte typer, som vælger at svare på de her internetspørgeskemaer.

Altså ville dem der svarede nok være nogle, der allerede interesserede sig for politik i en eller anden grad.

Det kan dog også være grundet, at de fleste marginalvælgere beslutter sig først for det de stemmer på inde i stemmeboksene, og det ville så være en mulighed

at marginalvælgerne rykkede sig efter meningsmålingen. Blandt andet venstre som nævnt før, der har fået flere stemmer end der blev forudsagt

og det kan være grundet, at Løkke udgav en bog Befrielsens øjeblik ikke særlig længe inden valget, som ændrede Venstres strategi.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu