Danmarks officielle undskyldning til børnehjemsbørn | Analyse

Indledning
Den 13. august 2019, holdt den danske statsminister, Mette Frederiksen, en tale ved et arrangement for Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn.

Talen er en officiel undskyldning, på vegne af Danmark, og til dem der har lidt uret på landets børnehjem i 1960’erne.

Som nævnt før, er afsenderen af talen, den danske statsminister, Mette Frederiksen. Som det danske statsoverhoved, har hun en autoritet, der gør at hun samtidig undskylder på vejen af hele Danmark.

Uddrag
Når det kommer til argumentationen i talen, er der en væsentlig påstand. Børnehjemsbørnene fortjener en undskyldning.

Dette kommer til udtryk flere gange gennem talen. Det ses bl.a. på side 1, linje 8 ” I dag vil Danmark give en undskyldning for det, der skete, da I var børn.”

Undskyldningen har været længe undervejs. Der bliver på side 4, linje 107 sagt følgende, ”Poul Erik, du har sagt, at det at få en undskyldning er en følelse af at have rendt rundt med en sæk cement på ryggen.

Og den bliver løftet af skuldrene.”. Undskyldningen og dens følelse af at modtage den, bliver fremstillet som en sammenligning.

Dette giver en forståelse til dem, der ikke selv oplevede de rædsler drengene oplev. Derved skabes der en forståelse af hvor nødvendig og vigtig denne undskyldning er.

Som belæg for statsministerens påstand, er en række eksempler. Der kan argumenteres for at overstående uddrag, kan være eksempel på et.

Det giver et indblik i hvorfor undskyldningen er nødvendig. Derudover ses følgende, som et eksempel på et belæg for påstanden:

”For mig handler det om retfærdighed. Retfærdighed for jer, der så brutalt fik stjålet jeres eneste barndom.” (side 3, linje 69).

Der bliver endnu engang lagt vægt på retfærdigheden, som er med til at fremhæve den nødvendighed der er for at give en officiel undskyldning.

Ser man på rygdækninger, optræder der mange af disse gennem talen. Både i form af reelle eksempler på de overgreb drenge oplevede, men samtidigt også ved brug af en historikers afdækning af historien.

Et eksempel ses på side 1, linje 20 ” De, der tissede i sengen om natten, blev næste morgen stillet ud i gården med deres våde lagener.

Så alle kunne grine ad dem.”. Her er gjort brug af en rygdækning, som formår at forstærke belægget, om hvorfor undskyldningen er på sin rette plads.

På side 2, linje 59 står følgende: ” Jeg ved godt, at andre har den indvending, at vi, der har magten i dag, ikke kan tage skylden for noget, der skete engang.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu