Chicken | Analyse

Indledning
En præstefamilie flytter til en havneby. Da de flytter ind, går det ikke som forventet. Faren, som er præst, får et dårligt ry i byen. Præstens datter føler, hun skal kompensere på grund af familiens dårlige omdømme i byen. Moren har tidligere været alkoholiker, og har forsøgt at begå selvmord.

Præstens datter har det svært i skolen, hun prøver at virke hård over for andre ved fx at udfordre Rex i farlige ting. Udfordringerne starter i det små, men udvikler sig til livstruende situationer. Præstedatteren går ind på en bar og møder Rex, han udfordrer hende til, at de skal køre mod hinanden i stjålne biler også kaldet chicken.

De mødes på havnen, efter præstedatteren har drukket sig fuld på baren. Nede på havnen står bilerne klar, det samme gør Rex og alle hans venner. De sætter sig ind i hver sin bil, starter dem og kører mod hinanden.

Indholdsfortegnelse
Resumé? Lav et kort resumé
Hvilket fysisk miljø befinder vi os i?
Hvilket socialt miljø befinder vi os i? (præstegård, havnen mv.)
Hvilket psykisk miljø?
Hvordan forstår I novellens titel?
Beskriv effekten/virkningen af miljøet.
Giv et bud på en fortolkning af novellen, hvor I tager udgangspunkt i miljøet.

Uddrag
Der er generelt et hårdt psykisk miljø gennem hele novellen. Idet stemningen er presset og dårlig, det fornemmer man ved den måde personerne agerer på. Citatet: “Da jeg når ud midt på torvet, tænder jeg en smøg for ikke at møde dem ubevæbnet” fortæller noget om, at byen ikke er tryg at være i.

Både Præstedatteren og Rex er blevet påvirket psykisk af det sociale miljø, begges opvækst har været præget af omsorgssvigt. Forholdet mellem præstedatteren og Rex, skaber en psykisk byrde for alle i byen. De skal begge hele tiden være på vagt for at forsvare deres omdømme.

De prøver begge to på at være byens leder. Rex og præstedatteren har haft noget for hinanden, siden hun er kommet til byen. Helt fra starten har de udfordret hinanden både fysisk og psykisk ved gradvist at presse hinanden til mere ekstreme ting. Grunden til den indbyrdes kamp er at deres personlighed minder om hinanden, blandt andet på grund af deres opvækst. Selvom de har en ydre magtkamp, længdes de inden i efter hinanden.

Det er ikke kun Rex og præstedatteren, der er involveret i magtkampen “Anitas snøften er blevet til hulken. - Så stop den dog! græder hun, men ingen stopper os” dette uddrag vidner om, at tilskuerne også bliver psykisk påvirket. Dels fordi de er en del af deres kamp, fordi hvis der ikke var nogen tilskuer, vil der ingen kamp være, men også fordi de bliver bange.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her