Billedanalyse af ”Reise auf dem fisch” & ”korsfæstelse”

Indholdsfortegnelse
Billedanalyse af ”Reise auf dem fisch”
Billedanalyse af ”korsfæstelse”
Sammenligning af malerierne

Uddrag
Maleriet ”Reise auf dem fisch” er malet af kunstneren Max Beckmann i 1934 og placeret på kunstmuseumet Staatsgallerie Stuttgart, Baden-Württemberg. Oliemaleriet er malet under en periode hvor man som kunster gik efter kunstnerretningen ekspressionisme.

Ekspressionisme kommer nemlig af det engelske ord ”Expression”, hvilket betyder at man som kunstner i denne tid lagde meget vægt på intensiteten i udtrykket. Man kunne f.eks. fremhæve ansigtsudtryk, farver, former eller stemninger.

På maleriets forgrund ses der som fokus to fisk, der sammen bærer både en mandelig og en kvindelig figur. Begge figurer er bundet rundt om fisken med henholdsvis en og to reb. De holder begge fast i en sort maske, der afspejler det modsatte køn.

Mandens kvindelige maske er placeret i det gyldne snit, hvilket betyder at denne maske nok har mere betydning for billedet, end man måske først tror. I mellemgrunden ser vi havet, som deler samme blå grålige tone som himlen i baggrunden. De to grunde er kun adskilt af den kraftige blå streg, som deler billedet tydeligt op.

Det eneste andet foregående i mellemgrunden er den lille båd i højre side af maleriet, som synes at være totalt uforstyrret af enheden der sammen dykker ned imod det der ligner en kløft, eller sort strand.

Vi kan tydeligt se to personer på maleriet, som skal forestille at være Beckmann selv og hans kone. Man kan forstå at de to skulle synes at have byttet kønsroller, da de holder det modsatte køns maske. Konen sidder øverst og holder hovedet højt, som om hun har overtaget den daværende mandlige rolle.

I modsætning til konen har vi Beckmann som er bundet bedre fast, ligesom han havde brug for den ekstra sikkerhed og ikke yder samme barske rolle som hans kone. Han følger egentlig bare med strømmen mod den afgrund han ikke ønsker at se, hvilket også afspejler sig på billedet i form af at han holder sig for øjnene.

Endnu en forskellighed man kan tage fat i, er at konen er den eneste af de to der bærer en form for tøj. Manden ligger nøgen, hvilket muligvis skal vise ham som værende mere sårbar.

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her