“Berlin, mit hoved” og ”Nat i Berlin” | Analyse og sammenligning

Opgavebeskrivelse
OPGAVE: ”Foretag en analyse og fortolkning af ”Berlin, mit hoved” og ”Nat i Berlin”. Sammenlign digtene, og perspektivér dem litteraturhistorisk.”

Indledning
Digtet ”Berlin, mit hoved” er skrevet i 1983 af Michael Strunge og er en del af hans digtsamling ”Væbnet med vinger” fra 1984.

Digtet er den genre af digtet der kaldes lyriske digte. Digtet er fyldt med beskrivelser og skaber en stemning med følelser, hvor det derigennem fortæller en historie, men der er ikke en decideret kronologisk handling beskrevet.

Digtet er skrevet i subjektivt perspektiv. Det er det, da dele af digtet forgår i det lyriske jegs hoved. Derfor Berlin, mit hoved, han referer til Berlin, men også til nogle ting som foregår i hans hoved. Digtet er skrevet i primært i realplan.

Digtet har dog en start, hvor det starter i kupeen mod Østtyskland, hvor den ender med at det lyriske jeg finder den pige, han har beskrevet igennem digtet.

Digtets ydre komposition er ikke klassisk på nogen måde. Det er skrevet som en tekst, men har 7 strofer med henholdsvis 1, 27, 3, 2, 5, 4 og 5 vers. Der er ikke nogen rytme, og det er ikke en logisk måde at stroferne er opdelt på.

Der er ikke nogen rim i digtet. Den indre komposition i digtet er at det lyriske jeg finder ”hans pige”, han finder i hvert fald pigen han har søgt efter igennem hele digtet. Han bliver også mere positivt i hans indstilling.

Han starter ud med ”Mit hoved, Berlin, en planet i sig selv der er områder lukket for levende og steder hvor alting brænder sammen.” Hvor han referer til hans eget hoved, som er lukket for levende, men et sted hvor alting brænder sammen.

Indholdsfortegnelse
- ”Berlin, mit hoved” – Michael Strunge
- ”Nat i Berlin” – Tom Kristensen
- Sammenligningen

Uddrag
Digtet ”Nat i Berlin” er skrevet i 1921 af Tom Kristensen og er en del af hans digtsamling ”Verdslige sange” fra 1927.

Digtet tilhører den genre af digte der kaldes lyriske digte. Det beskriver stemninger, følelser, mere end det fortæller en historie.

Digtet bærer præg af at været skrevet i subjektivt perspektiv. Det gør det for-di, at dele af digtet er beskrivelser af syner der kun findes i det lyriske jegs bevidsthed.

Digtet giver udtryk for det lyriske jegs oplevelser af en søvnløs nat på et hotelværelse i Berlin. En ”Nat i Berlin” tager udgangspunkt i et hotelværelse, hvor lydene fra gaden forstyrrer det lyriske jeg.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu