Indledning
Novellen ”Vitaminer” er skrevet af den danske forfatter, maler og grafiker Bent Haller og er udgivet i en novellesamling i 1985. Bent haller blev født i 1946 og har skrevet over 50 bøger, mest romaner og noveller for børn og unge.1 Novellen ”Vitaminer” omhandler relationen mellem forældre og børn og hvordan forældre prioriterer deres arbejde over deres børn.

”Vitaminer” er en novelle da den indeholder mange af de genretræk så som; det er en kort fortælling på et begrænset antal sider, der er kun en handling, få personer, strækker sig ikke over længere tid, intet dybdegående kendskab til personerne og så har den en åben slutning.

Teksten gør brug af kronologi, så begivenhederne sker i en rækkefølge, der følger tiden. Så
ingen flashbacks, flash forward eller noget i den dur. Teksten strækker sig kun over en enkel dag.

Uddrag
Novellen har en 3.personsfortæller og den er personbundet. Synsvinklen ligger nemlig hos Katrine og vi får hendes tanker fortalt sådan, som hun oplever og ser tingene. Da synsvinklen er hos Katrine er den hovedsagligt indre, men handlingen bliver fortalt med et ydre syn. Eksempel: ”Lars gumlede på sin mad og kikkede ud ad vinduet. Hvordan mon det gik med ham og Rie?” (s. 1-2 linje 60- 2) Her kan vi se synsvinklen ligger hos Katrine, da vi hører om hendes tanker.

Teksten foregår på en gård og det er nemt at fornemme vi er i et miljø, hvor dyrene har en betydning for om man kan brødføde sig selv. Det kan vi blandt andet se da dyrene omtales som værdier. ”To timer varede det, inden han kom. Når vi ringer efter dyrlægen, kommer han med det samme. Det er også noget andet, sagde faren, det er jo værdier” (s.3 linje 23-27).

Teksten finder hellere ikke sted i nyere tid, men i 1970’erne. ”Han havde beatles-frisure”. (s.1 linje 56) The Beatles var et rockband som var aktivt i perioden 1960-1970, så de var ”in” i den her periode og derfor man eventuelt kunne finde på at referer til dem. Også puddersukker madder var populært at spise dengang. ”Hvad skal du have på! brølede Lars. Hvad er der? Puddersukker” (s.1 linje 48-50).