Læsning | Analyse | Bent Hallers Lazarus | 12 i Karakter

Indledning
Det at være teenager kan indebære mange ting udover bare at være en fase med uren hud, tarvlige forældre og usikkerhed.

Det er den fase i livet, hvor man starter dannelsen af den identitet og det udtryk man skal stå ved resten af sit liv.

I den socialrealistiske roman Lazarus fra 2012 udgivet af Høst Og Søn, bliver vi af Bent Haller præsenteret for det meget unikke tvillingepar Alwin og Aurora der netop går igennem de svære teenageår og jager identiteten, kærligheden og hinanden.

Lige fra det sekund, Alwin og Aurora blev født har de fulgtes ad. De har sovet sammen, de har haft samme holdning til alting og de er vokset op sammen.

Uddrag
Aurora er en pige på omkring 14 år. Hun er tynd og vælger kun at gå i tøj som hun selv kan lide. Hun købte eksempelvis en minkpels hun ellers fik kommentarer som ”luder” og ”Smatso” (s. 35)

smidt efter sig for at gå i, men ingen skulle bestemme hvordan hun skulle gå klædt. - Det er med til at give en overordnet forestilling om at hun hviler meget i sig selv.

Aurora forelsker sig i en dreng. Hun har ingen anelse om hvad hans virkelige navn er, men for hende er han Lazarus. Det er første gang hun er forelsket.

Hun bliver forelsket i Lazarus fordi han er så normal. Det er specielt for en så unik pige som Aurora. På side 50 står der at deres apoteker-far påstår at han kan kurere børnenes problemer med hans piller: ”

Far påstod, at han kunne kurere alt. Han havde piller, så man kunne falde i søvn, piller, så man kunne vågne, piller mod sult, piller, hvis man havde spist for meget (…)

Han var heksemester. Sagde han.” Det siger noget om at faren ikke ved hvordan han skal gribe deres problemer an og derfor bare giver dem piller.

Det kan også være med til at forklare hvorfor Aurora er så tynd. Hun er klog og flittig i skolen og lærte at læse allerede før hun startede i skole.

Hun har mange ”voksne” interesser - Hun kan godt lide kunst, læser digte og høre intellektuelt musik som Beethoven.

Aurora og Alwin kan godt lide at rode rundt i deres fars skab med alkohol. Det er også relevant emne at tage op i dag. Drikker unge for meget? Begynder de for tidligt? Påvirker det deres måde at være sammen på?

Alwin er en dreng på nøjagtig samme alder som sin søster Aurora. De har ikke et specielt forhold til deres forældre, men til gengæld et enormt stærkt bånd til hinanden.

Alwin havde det specielt svært i starten af romanen hvor Aurora begyndte at søge lidt væk:”Du skifter bare værelse for at komme af med mig Aurora” (s.13) Han har altid været vant til at kunne læne sig op ad sin søster.

Nu skulle han pludselig lidt på egne ben. Selvom Aurora gør det klart at intet er ændret. Alwin gennemgår nogle typiske problemstillinger i puberteten.

Han klæder sig ud som det andet køn og bytter rolle med Aurora i forskellige situationer. Bl.a. overfor Lazarus.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu