Bankskandalen & En samfundsødelæggende bank | Analyse

Indledning
De 2 tekster handler om Danske Bank og deres hvidvaskningsskandale i den estiske filial. Teksterne er skrevet fra to forskellige avisers synspunkt på sagen, hvilket er henholdsvis Jyllands-Posten (JP) og Informationen.

De 2 aviser har forskellige synpunkter på selve sagen i takt med at den politiske overbevisning er froskellige. Jyllands-Posten har værdigrundlaget liberalt men er ikke tilknyttet politiske eller økonomiske interesser.

Hvad det angår Information så bygger de meget deres værdier på at deres avis skal være et forum for det frie ord.

Uddrag
Det kan siges at JP benytter sig af apelformen logos i og med at de understøtter deres argumenter med faktuelle oplysninger som er blevet offentlig gjort i en rapport.

Derudover så benytter de sig også af patos apellen, da de forsøger at påvirke læserens følelser. Dette sker ved at bruge en sætning som denne ” men det essentielle er

at det overhovedet har været muligt at misbruge Dan marks største bank over en så lang periode, uden at der blev grebet ind.”

I denne sætning prøver de især at ramme en læsers følelser ved at gøre dem sure og smule frustreret i forhold til at det har kunne lade sig gøre i så lang en årrække.

Hvis der er noget som danskere går op i, så er det nemlig det danske og danske værdier. Det vil derfor sige at en sag som denne, kan få mange danskere til at blive frustreret.

Så med brug af patos apellen bliver læseren mere frustreret ved at læse teksten og er derfor mere tilbøjelig til at være enig med det som bliver skrevet og der bliver derfor ikke lavet et grundigt fakta og kildetjek på det som bliver skrevet.

Der ud over så slutter de igen af med at gå ned på læserens niveau, ved at påvirke følelserne hos læseren. Da ses ved at gøre den almene borger til syndebukken for de finansielle supermarkeder.

I forhold til JP’s argumentation i teksten, så er deres påstand at Danske Bank har handlet forkert i sagen. Belægget i dette tilfælde er især ved at nævne nogle punkter fra en rapport som Danske Bank har lavet for at belyse sagen internt.

Der ud over så bruger JP også rapportens ord til at beskrive hvordan de er endt i situationen og dermed også bruger det som en form for ekstra belæg.

Det skal dog nævnes at JP kun bruger Danske Banks egen rapport, hvilket vil derfor kunne argumentere hvor objektiv teksten er i forhold til at der kun bliver fremvist af hvad Danske Bank selv har fundet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu