Indledning
I dag har vi kvinder det meget godt, vi har fået stemmeret, og vi er blevet ambitiøse karriere kvinder.

Hvis vi bare går 150 år tilbage, så var kvinderens primære arbejde at føde børn og passe huset. Det var vigtigt for kvinderne dengang, at manden var succesful, så de kan leve et godt og trygt liv.

Men hvis en kvinde ikke fandt den ”gode mand”, så var de dømt til ensomhed og fortvivlelse i livet.

Herman Bang har i novellen ”FRØKENEN” skrevet i 1883-tallet, beskrevet en kvinde, som ikke fik den lykkelige slutning, som alle kvinderne i den tid gik efter.

Hun fandt nemlig ikke den succesfulde mand, og derfor fik hun heller ingen børn, så hun levede et stille stående liv med få glæder i livet.

Uddrag
Det er en lyrisk novelle ”Frøkenen”, skrevet af Herman Bang i 1883. Denne novelle er skrevet i det moderne gennembrud, denne tekst er af impressionistisk inspiration.

Det kan ses ved, at Herman Bang prøver at efterligne den måde, som de opfattede verden på dengang.

Novellen ”Frøkenen” handler om en kvinde med hverken mand eller børn. Hun lever i et lille hyggeligt hus med en dejlig have. Frøkenen bruger hendes tid på, at få besøg af hendes veninder og passe haven.

Dog hænger Frøkenen sig meget i fortiden, hun føler hun har spildt sin ungdom, og nu lever sit liv i ensomhed.

Novellen er skrevet i 1883 i det moderne gennembrud. Selve novellen foregår i en købstad, som er en forholdsvis stor by.

Vi får beskrevet omgivelserne ude fra gaden, i hendes have, og til slut Frøkenens hus. Vi ved Frøkens hus er det ”mindste hus i gaden, og det sidste hus i byen med en ”kælderhals”. (Side 1, linje 6).

Disse beskrivelser af huset får læseren til at formode, at huset er lille og gammeldags. Men huset virker dog også til at være meget charmerende og idyllisk.

Stemningen i miljøet virker til at være meget trygt og hyggeligt, hvilket får læseren til at føle en vis glæde ved den ellers lidt triste situation.