Aminas breve af Jonas T. Bengtsson | Analyse

Indledning
Jonas T. Bengtsson er en 46-årig dansk forfatter, som er opvokset og bosat i og omkring København. Jonas T. Bengtsson debuterede med netop denne bog, Aminas Breve, i 2005.

Sidenhen har han udgivet to yderligere romaner - Submarino (2007) og Et Eventyr (2011). Både Submarino og Aminas Breve er begge blevet filmatiseret.

”Kendetegnende for Bengtssons forfatterskab er, at handlingen finder sted helt dernede, hvor det er svært at se udgangen på problemerne” . Dette kendetegnes også i Aminas Breve.

Vi følger hele Janus’ optrapning til denne nye sindstilstand, og får beskrevet hver følelse og tanke han går igennem. Efter Janus bliver indlagt på den lukkede afdeling, kontakter han en pige fra gymnasiet - Amina.

Amina og Janus begynder at skrive breve til hinanden, og kommer tættere og tættere ind på hinanden. Ud af det blå stoppede Amina med at skrive

og Janus prøvede efterfølgende at finde et tegn eller en grund til dette - dog uden held. Janus’ eneste mål er nu at blive udskrevet, og hernæst finde Amina.

Vi følger, hvordan Janus’ sindstilstand ændrer sig gennem søgningen efter Amina, og hvilke miljøer han betræder.

Indholdsfortegnelse
1. Indledning 2
2. Plot og komposition 3
- 2.2 Plot 3
- 2.2 Komposition 3
- 2.2.1 Indledningen 4
- 2.2.2 Hoveddele 4
- 2.2.3 Afslutningen 6
- 2.2.4 Handlingsforløbet 6
- 2.2.5 Fortalt og fortælle tid 6
3. Fortællertype og fremstillingsformer 6
- 3.1 Fortællertype 6
- 3.2 Fremstillingsformer 7
4. Persongalleriet 8
5. Miljø 12
6. Genre og skrivestil 13
7. Forfatterens sympati 13
- 7.1 Tema 14
- 7.2 Budskab 14
8. Perspektivering 14
- 8.1 Det postmoderne samfund 14
- 8.2 Det danske velfærdssamfund 14
9. Anmeldelse 14
10. Videre overvejelser 15
11. Bibliografi 15
1. Indledning

Uddrag
2.2.2.2 Den nye tilværelse
Efter fire år bag hospitalets mure, bliver Janus udskrevet, og en ny tilværelse kalder på Janus.

Trods at målet for Janus er at finde Amina, er der også nogle afbræk for denne jagt. Vi følger Janus’ rejse, og hvordan han begår sig i samfundet.

Vi ser, hvordan han ruinerer sin brors lejlighed, hygger sig med Anna, skaffer penge til stoffer og togbillet, møder gamle bekendtskaber, overnatter i en hæk og hvordan tilværelsen generelt er skruet sammen

for en ny-udskrevet psykiatrisk patient som Janus. Største parten af dette, forløber i den første tid, efter han er blevet udskrevet, og af den grund, har jeg valgt at samle det i et afsnit, da det i og for sig ikke har en større betydning.

Den største forandring synes i Janus’ relation til den gamle mand. Der er en tydelig forskel fra start til han fx opholder sig hos Anna.

Her er Janus i stand til at ignorere den gamle mand, som han ikke har været tidligere; ”Han bliver ved med at mumle, men det er kun ganske svagt, han tør ikke krydse gulvet. Jeg falder i søvn med det samme ”.

2.2.2.3 Jagten på Amina
Jagten på Amina starter for alvor i kapitel 32. Indtil her har Janus kun prøvet at opsøge hende hos hendes familie

på hendes gamle skole, asylcenter og gennem bekendtskaber - alt sammen uden held. Til gengæld kontakter Gülden - Aminas søster - ham, og giver ham en adresse, som fører til Erkans fætter, Mahmud.

I kapitel 32 begiver Janus sig ned i den private tyrker klub, og udgiver sig for at være Erkans soldaterkammerat.

Da de lurer at Janus ikke taler sandt, narrer de ham ud i en skov, hvor han bliver gennemtæsket. Noget tid efter lykkedes det Janus at fange Mahmud, og torture ham, indtil han giver ham Aminas adresse.

2.2.2.4 Afvist
Janus finder Amina, men bliver forklaret, at de to er fortid - at de ikke skal holde kontakten. Hun var glad for at skrive med ham

men han skal ikke kontakte hende længere. Janus’ verden går i sort, og han kan ikke længere se meningen med livet. Han bliver indlagt på den lukkede afdeling igen.

Janus bliver blottet for følelser, hvilket giver hele fortællingen kant, og gør den mere barsk. Efter et par dage vågner Janus mere og mere op, og hans reaktion ændrer sig fra at være voldelig

til at græde på toilettet; ”Jeg lukker døren efter mig, sætter mig på toilettet og glor ud i luften. Mit ansigt bliver vådt.

Først ved jeg ikke hvad det er, så̊ kan jeg mærke at det kommer fra øjnene. Jeg kan ikke føle noget indeni, men tårerne løber ned af mit ansigt ”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu