Agnete & Havmanden | Opgave 5

Indledning
Agnete og Havmanden handler om en kvindes fristelser og frigørelse. Jeg har et særligt fokus på folkevisens fremstilling af Agnetes udvikling. Derefter vil jeg inddrage en perspektivering til Cecil Bødkers digt Havmanden.

Agnete og Havmanden er et af de mest udbredte danske folkeviser. Derudover er teksten en tryllevise, hvilket kan ses på de karakteristisk træk fx havmanden som er et overnaturligt væsen, og de urealistiske episoder fx at Agnete tager med til havbunden med havmanden, hvis realitet ikke betvivles.

Der er derfor to slags verdener i folkevisen, de to verdener mødes ved broen i begyndelsen, så snart havmanden kommer op fra havet, hvor han repræsenterer fantasiverdenen. Agnete tager med til fantasiverden som er på havets bund, men så vender hun tilbage igen til den virkelige verden på landet.

Forfatteren for folkevisen er ukendt, da man dengang ikke nedskrev folkeviserne med det samme, hvilket er karakteristisk for folkeviser. På den anden side ved man, at de fleste tekster blev opfundet i perioden mellem 1200 og 1350, det der også er kaldt folkevisens storhedstid

Uddrag
Vuggen og sang, da hørte hun de engelandske Klokkers Klang. Agnete hun ganger for den Havmand at staa: ”Og maa jeg mig udi Kirken gaa?” (Strofe 6-7) Igen bliver hun fristet til at undersøge klokkernes klang, derfor spørger hun om lov til at gå til kirken, dog har havmanden nogle krav hun skal opfylde før hun får lov til at tage derhen.

” da maa du ikke slaa ud dit favre gule Haar. (..) da maa du ikke gaa til din Moder i Stol.(..) Naar Præsten nævner den høje, da maa du dig ikke nedbøje.”(Strofe 9,10 og 11) Da havmanden opstiller disse krav, fremstår han meget dominerende.

Dette finder Agnete sig ikke i, dette ses tydeligt da hun bryder alle hans regler, så snart hun er i kirken. Da hun møder sin mor, siger moren ”Og hør du, Agnete, kær Datter min: hvad gav han dig for Æren din?” Hun nævnte at han har givet hende et par guldspændte sko, en harpe af guld hun kan spille på når hun var sorrigfuld

Da havmanden ankommer til kirken for at hente hende nægter Agnete ”Og hør du, Agnete, hvad jeg vil sige dig: og dine smaa Børn de længes efter dig.” ”Lad længes, lad længes, saa saare de vil, slet aldrig kommer jeg mere dertil.” (strofe 25-26) Agnete fremstår her meget egocentreret, da hun vælger at forlade sine børn og mand til fordel for hendes lyster.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her