5 grunde til at du ikke skal stole på regeringen | Analyse

Indledning
Sandt, falsk, forkert, eller blot en lille smule forvrænget? Det kan være svært at afgøre hvorvidt en nyhed er troværdig eller ej

og netop selvsamme følelse rammer mig, da jeg åbner en artikel fra et nyhedsmedie, som jeg ikke er bekendt med.

Men jeg klikker på den. Også selvom jeg ikke kender til mediet. Og hvorfor gør jeg det? Fordi det er svært at ignorere en artikel med rubrikken ”5 grunde til at du ikke skal stole på regeringen”.

Bogstaverne i rubrikken danner lyde, lydene danner ord, ordene danner en sætning, og sætningen får mig til at tænke en masse tanker.

Jeg føler mig nysgerrig og samtidig naiv, da jeg klikker ind på artiklen. Jeg stopper op efter en halv sides læsning.

I dette moment vælter spørgsmålene rundt i min hjerne. Fordi kan det virkelig passe, at regeringen fx lyver om det daglige antal corona smittede?

Uddrag
Er det en reel trussel? Og bærer vi ikke selv et ansvar, for netop ikke at frempromovere det? Det har Jan Birkemose et helt klar svar på:

”fake news er en bombe under informationssamfundet, som allerede er sprunget. Det så vi med fuld styrke under den amerikanske valgkamp

hvor de mest delte falske historier fik mere medvind på de sociale medier end de mest delte sande historier.”

Og det han påpeger her, giver mig en følelse af forståelse. Jeg forstår det han siger. Det giver mening.

Det amerikanske præsidentvalg må om noget, være et glimrende eksempel på, at vi har at gøre med et problem.

Et problem der muligvis er større end først antaget, og samtidig noget som også er sluppet ud af kontrol. Som Jan Birkemose også påpeger i sin artikel,

”Fake news er informationsfourening”, er det et så stort problem, at der er blevet taget drastiske værktøjer i brug, for at håndtere det:

”Faktisk vurderes fake news-problemet nu at være så stort, at det er en del af trusselsvurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste, PET”.

Mine tanker fortæller mig at jeg ikke er helt færdig med præsidentvalget i USA. Det er for vigtigt. Hvis fake news fænomenet, kan hjælpe en mand til at blive verdens mest magtfulde person

så er det vel egentlig også et signal om, at PET ikke undervurderer situationen, med deres trusselsvurdering. Og i en ellers så truende situation som vi befinder os i nu

gør det mig tryg at vide, at der er fokus på fænomenet. Det beroliger mig. Min krop higer efter at tænke på noget andet. Men som det altid er, når man forsøger at undgå og tænke på noget, så er det uundgåeligt.

Det forværrer nærmest situationen. Tankerne slår sig ned i Silan Nielsens artikel: ”Hoppede du på disse historier? 3 eksempler på fake news der blev spredt i Danmark”.

Selvom Silas Nielsen skriver at det ”kun” er hver fjerede dansker der er stødt på fake news, så kan jeg mærke at jeg ikke køber premissen.

Min logik fortæller mig, at hver fjerde dansker, er et absurd højt tal. Specielt når vi snakker fake news i medierne. Hver fjerde dansker, vil sige at 25% af de adspurgte i undersøgelsen, støder på fake news.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu