Vikingetiden | Historie

Problemformulering
1. En redegørelse for vikingernes togter med særlig fokus på vikingernes togter mod England.
2. Analyser med baggrund i de vedlagte bilag baggrunden for erobringen af England fra slutningen af 700-tallet til vikingetidens afslutning.
3. Vurder med baggrund i materialet, hvordan vikingerne er blevet opfattet af andre i samtiden.

Indledning
Vikinger, indianer, riddere, prinsesser og mange andre eventyrlige folk, er med til at inspirere og medvirke til f.eks. rollespil i baghaven. Men vikingerne specielt, er en spændene og fantastisk del af vores egen kulturhistorie. For hvem var vikingerne? og hvad lavede de?

Dette er nogle af de spørgsmål som jeg synes er interessante at undersøge. Denne opgave tager nemlig udgangspunkt i vikingetiden i Danmark, hvor der hovedsageligt bliver fokuseret på vikingerne.

Dertil vil jeg også undersøge baggrunden for den eksplosion af togter, der fandt sted fra ca. år 800 og knap 100 år frem, hvor jeg også vil fokusere på togtet ved Lindisfare som man mener var der vikingetiden indtraf i ca. år 800 til år 1050.

Der bliver dermed også undersøgt, hvorfor vikingerne vi erobrer England? Til slut vil jeg tage udgangspunkt i hvordan vikingerne blev opfattet af andre i vores og deres samtid efterfulgt af en konklusion.

Indholdsfortegnelse
VIKINGETIDEN......................................................................................................................1
Problemformulering ........................................................................................................ 3
Indledning ........................................................................................................................ 4
Hvad var grunden til at vikingerne tog på togter ud i verden? ...................................... 4
Hvad var baggrunden for de mange togter i år 800 til år 900?......................................5
Vikingernes togter mod England.....................................................................................5
Hvilke årsager var der til, at togtet ved Lindisfarne hændte? ........................................ 6
Hvordan blev vikingerne opfattet i vores og deres samtid?...........................................8
Konklusion......................................................................................................................10
litteraturliste = sekundær litteratur og primær litteratur ............................................12

Uddrag
Professor Per Hærnæs’ levn fra fortiden, beretter dermed om opfattelsen af den bestemte historiske periode, som i dette tilfælde er togtet ved Lindisfarne. Kilden er en udlægning, og dermed noget som Professor Per Hærnæs formoder.

Per Hærnæs baserer dermed sin formodning på, at Kong Ethelred var det svageste led i alliancen af de engelske konger - Derfor var Northumbria stedet. Derfor blev der valgt et mål, som var prestigefyldt nok til at meldingen om angrebet ville nå frem til Karl den Store.

Hærnæs fortæller således at ”Meningen med angrebet skulle jo netop være på overbevisende måde at demonstrere den nye taktik, netop for at afskrække frankerne fra at angribe Danmark. Lindisfarne var selve kraftcenteret for kirkelig virksomhed og mission i Nordsøområdet.

Det er højst sandsynligt, at danerkongen kender til Alcuin og hans rolle ved Karl den Stores hof. Han ved også, at Alcuin var northumbrier, og at han må have haft gode forbindelser med Lindisfarne. Det er således gennem Alcuin, at der går en dirkete informationskanal ind til Karl den Store.”

Per Hærnæs mener således at dette er den vigtigste grund til at angribe Lindisfarne, uden at se bort fra, at der findes andre sideordnede motiver.

Han mener således også at det var ment som et anslag mod kristendommen, og at munken Alcuin af York, som var en engelsk præst, og i en årrække fungerede som den frankiske kejser Karl den Stores rådgiver, særligt spillede en central rolle i dette, da han var nøglepersonen i planlægningen af alliancen mellem de engelske konger og Karl den Store, og dermed vil angrebet mod Lindisfarne også være et personligt angreb mod Alcuin.

Ved dermed at kigge på hvad andre forskere siger og mener om togtet ved Lindisfarne, Ser vi at andre engelske forskere således mener, i kontrast til professor Per Hærnæs’ udlægning, at klosteret på Lindisfarne nemlig sad på umådelige rigdomme, og nemlig var grunden til togtet ved Lindisfarne hændte.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu