Indledning
Valg og valgkamp er et spørgsmål om kommunikation og iscenesættelse. Hvordan er fremstillingen af partiet, hvilket format kommer det i, og er den kommunikation et kryds i stemmeboksen værd?

Når modtageren bestemmer budskabet, er det vigtigt at kommunikere rigtigt. Nøglen ligger i at give vælgerne en oplevelse, de husker bagefter.

Et indtryk, som ikke er til at give slip på. Den oplevelse kommer i mange former. Det kan være skarpe forslag, fælles værdigrundlag eller en grundlæggende følelse af tilknytning.

For hvert valg bliver valgkampen mere digital, og 2019 er ingen undtagelse. Valgvideoer har for alvor ramt sendefladen og bliver nogle minutters svar på, hvad de enkelte partier kerer om og prioriterer.

Her har partierne en bunden opgave. De skal på bedste vis (slettet: placere vælgeren i den varme stol) fortælle om politikernes opgave, som de ser den og klart, men kort fortælle, hvorfor de er svaret på vælgerens problemer.

I denne analyserende artikel dykker vi ned i en valgvideo fra Nye Borgerlige og undersøger, om partiet formår at give publikum en oplevelse, formidle et klart budskab og tale til en vælgergruppes værdier.

Uddrag
Publikum ser en parallelklipning mellem henholdsvis en Nye Borgerlige bus, som kører på vejene, Pernille Vermund i sit hjem, Vermund sammen med sine børn, samt partiet der er ude og tale med borgerne.

Paralleklipningen er vigtig, fordi klippene mellem forskellige begivenheder giver et visuelt helhedsbillede, sammenhæng på flere lokationer og dynamisk flow.

Hvis vi taler om bussen, der kører på vejene, underbygges disse optagelser af første gang, hun uddyber værdifællesskabet: ”Værdifælleskabet betyder blandt andet, at vi gerne deler med hinanden, rækker en hånd ud, når det er svært, uanset at vi (...) til og med bor i hver sin ende af landet.” (0:52-1:03)

På den rute, bussen kører, kæder partiet Danmark sammen og viser, at Vermund har et stort engagement. (slettet: giver indtryk af, at Nye Borgerlige forener Danmark og selv lever op til den gensidige forståelse på tværs af bygrænser.)

Når vi ser Vermund i øjenhøjde, hvor hun kigger ind i kameraet og taler direkte til publikum, skaber hun et nærvær. Ikke nok med den direkte kontakt lader hun døren stå på klem og inviterer publikum med ind i sit hjem.

I starten af valgvideoen ser vi hendes drenge (0:07-0:12 samt 0:24-0:31), som bl.a. lægges i seng, mens hun kærtegner sin søns kind.

Børnene bliver både indgangen og afrundingen til videoen, eftersom vi ser drengene smile til deres mor til slut (4:12-4:24).