Stellarium | Rapport Fysik

Opgavebeskrivelse
Jeg har valgt at tage udgangspunkt i metode nr. 1, hvor jeg i forvejen har udvalgt stjerner eller planeter som jeg vil finde på nattehimlen.
Som forberedelse undersøger du, hvor og hvornår du f.eks. vil kunne se Saturn på nattehimlen.

Indholdsfortegnelse
1) Mars
2) Uranus
3) Nordstjernen også kaldt for Polaris eller Polarstjernen.
4) Månen
5) Castor
- Træningsspørgsmål s. 88 i fysikgrundbogen:

a) Undersøg hvornår Solen går ned, og hvornår den står op den følgende dag. Notér datoen og tidspunkter samt kompasretningerne for begge dele. Udregn, hvor lang natten er, og hvor lang dagen er. De første par timer efter solnedgangen kaldes tusmørke. Hvordan vises dette i programmet?

b) Indstil tiden til en time efter solnedgangen. Er månen stået op? Ellers spol tiden frem/tilbage, indtil Månen er over horisonten. Hvilken fase er Månen i? Tegn en skitse. Når det er fuldmåne, eller Månen er mere end halv, kan det være svært at se svagere himmellegemer.

d) Planeternes baner følger ret tæt ekliptika, Jordens baneplan i Solsystemer. Ekliptika går igennem 12 stjernebilleder, der kaldes Dyrekredsen, fordi mange af de figurer, stjernerne danner, ligner dyr. Hvilket stjernebilleder er der tale om? Notér navnene.

e) Inden for astrologien kaldes stjernebillederne i Dyrekredsen stjernetegn. Indstil datoen til din fødselsdag og året til dig fødselsår. Indstil tiden til solopgang. I hvilket stjernebillede stod Solen op den dag? Var det som forventet? Jordens akse peger i dag mod Nordstjernen. Aksen slingrer imidlertid (dette kaldes Jordens præcision). Retningen drejer en hel omgang på 25 800 år, hvilket forskyder stjernernes positioner i forhold til jordaksen.

Uddrag
1) Mars
Mars er en planet, som står op kl. 9.50 mellem NØ og Ø, og går ned kl. 01.44 mellem V og NV.

2) Uranus
Uranus er en planet som står op kl. 9.49 mellem NØ og Ø, og går ned kl. 00.36 mellem V og NV.

Natten efter d. 31. oktober står Uranus, Jorden og Solen på linje og man kan derfor se planeten. Uranus ses dog bedst en uge før, hvor Månens lys ikke forstyrrer.

Ved midnat står planeten højest på himlen (40° mod SØ), og under mørke forhold kan du skimte Uranus med det blotte øje .

Billedet nedenfor viser planetens placering på nattehimlen d. 22. oktober 2021. (Som er ca. 1 uge før d. 31. oktober).

3) Nordstjernen også kaldt for Polaris eller Polarstjernen.
Nordstjernen befinder sig kun ca. 1° fra den geografiske nordpol , så dens bevægelse er så lille, at den nærmest altid står det samme sted på himlen.

Den er placeret i stjernebilledet Lille bjørn, hvor den er den klareste stjerne. I stjernebilledet er det den stjerne, der ligger nærmest mod nord, og den kan altid ses på himlen på den nordlige halvkugle .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu