Skriv notat som rådgiver for Erhvervsminister Brian Mikkelsen

Opgavebeskrivelse
Du er økonomisk-politisk rådgiver for Erhvervsminister Brian Mikkelsen. Skriv et notat, der indeholder en begrundet strategi for hvordan danske virksomheder kan styrke deres konkurrenceevne Notatet skal tage udgangspunkt i artiklen “Virksomheder overser potentialet i robotter”, Berlingske, d. 17. august 2015 og du skal anvende viden om strukturpolitik

Indledning
Flere og flere erhverv er efterhånden blevet liberaliseret, såsom togdrift og elproduktion, og denne udvikling er yderst vigtig for Danmarks generelle konkurrenceevne. Konkurrencestyrelsen har fået mere magt over prisdannelse samtidig med, at der i højere grad tages afstand fra aftaler, som kan begrænse konkurrencen. Udover dette ses en tendens til at forskning er blevet mere let anvendelig, idet den på mange områder er blevet mere fokuseret, dvs. at forskningen er blevet gjort mere anvendelig for erhvervslivet for at gavne vækst og udvikling. Dette er også med til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, men noget tyder på, at der kunne gøres endnu mere for at forbedre den.

For at gribe sagen an er det vigtigt, at der først og fremmest tages stilling til, hvilke aspekter af den strukturpolitiske vifte, der skal fokuseres mest på. Spørgsmålet er, om virksomhedernes konkurrenceevne og den langsigtede økonomiske udvikling skal forbedres med forskning i produktionsforøgende robotteknologi, eller om der skal lægges mere vægt på uddannelsestiltag, som sikrer veluddannet arbejdskraft. Virksomheder som konkurrerer på det globale marked skal forholde sig til omkostningerne forbundet med arbejdskraft og teknologi. Spørgsmålet er, om man skal gøre arbejdskraften mere effektiv eller om man skal investere i helt ny teknologi.

Uddrag
For regeringen er det vigtigt, at man balancerer de forskellige politikker i den strukturpolitiske vifte. Derfor skal ”valget” mellem de to strategier ikke ses som at udelukke noget, men snarere at prioritere den mest nødvendige fokus. Flere stramninger vil ikke være en lige så effektiv strategi til at forbedre konkurrenceevnen på længere sigt, idet udviklingen i globalisering og automatisering af arbejdskraften bevæger sig så hurtigt. Strategi 1, med fokus på forskning og udvikling, vil være en bedre strategi til at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne på længere sigt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu