“Skæbne” & “Det hellige mod” | Digtanalyse & fortolkning

Opgavebeskrivelse
Analyse og fortolkning af digtet Skæbne & Det hellige mod, af Morten Nielsen.

Uddrag
Morten Nielsen deltog i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig og døde sandsynligvis af et vådeskud i 1944. Morten Nielsen døde ung, men nåede at sætte sine spor i dansk litteratur. Hans digte handler om alt fra død og kærlighed til skæbne under krigen, som også er det tema der indgår i dette digt.

Præsentation: Digtet er skrevet imellem 1922 og 1944. Det er et uudgivet digt, som først officielt blev udgivet 1945, hvor 2. Verdenskrig sluttede.

Digtet omhandler en dreng, som Morten kalder ”Tykke”. I de første 3 strofer handler den om, at ”Tykke” bliver mobbet i skolen og gjort til grin, da han prøver at få fat i en pige han er forelsket i. I stroferne 4-5 beskriver Morten, hvordan ”Tykke” får muligheden igennem Skæbnen og vælger at danne en form for hævn, ved at blive nazist og få hadet ud på hans plageånder.

Digtets genre er et prosadigt, som er episk med nogle lyriske træk. Den er episk, da digtet skildrer et handlingsforløb hvor man hører om Tykkes udvikling, fra det svage mobbeoffer, til hvor han tilslutter sig til nazisterne og bliver magtfuld og bliver den de andre er bange for. Digtet er ikke lyrisk, men har lyriske træk, da vi fx i strofe 1 vers 3-4 hører stemninger og følelser som: ”Du var ulykkelig, Tykke, men det ku' vi ikke forstaa” og ”For Had, Hån og Trusler, det kan et Menneske ta,” som man hører i strofe 4 vers 5-6.

Grafisk er digtet sat op med almindelig skrifttype, da det som sagt er et uudgivet digt, som bare er blevet skrevet ind efter, i et almindelig tekstdokument, derfor har ingen form for gammelt præg.
Digtets komposition er bygget op af 5 strofer med hver 8 vers, som også danner en fast rytme i digtet, som er rolig og monotom. Morten Nielsen benytter sig af krydsrim, også kaldet abab og enderim, som er aabb rim, fx i strofe 1 ”stemmer - blaa – tykke – forstaa..

”Skæbnen” er bygget op kronologisk, der er nemlig en begyndelse, midte og slutning. I starten følger man Tykke i skolen, hvor han stille og roligt bygger et temperament op, efter alt mobningen. I de de næste strofer, følger vi ham videre ud i ungdomslivet. I de sidste 2 strofer bliver han så voksen og tager hævn. De første 3-4 strofer er skrevet i datid da det er et flashback om skolen, hvor til sidst i de sidst to strofer er nutid, som skal signalerer at det er det der sker nu og her og giver en intens effekt, idet han bliver nazist.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu