Shutter island | Analyse | Martin Scorsese

Indholdsfortegnelse
- Bestemmelse af hvilken type af fortæller og synsvinkel der anvendes i filmen, og hvilken virkning det har

- Filmens komposition (dramaturgiske modeller som fx berettermodellen, plot-point-model, rammefortælling osv.) samt brugen af forskellige fremdriftsmidler, fx konflikt, identifikation, cues, set-up/pay-off, surprise/suspense, osv.

- En personkarakteristik af hovedpersonen, med inddragelse af relevante begreber fra Freuds psykoanalyse, fx det ubevidste, drifter, personlighedsmodellen, forsvarsmekanismer, drømme, primær- vs. sekundærprocestænkning osv.

- En personkarakteristik af andre centrale personer. Herunder kan du inddrage forholdet mellem personerne i filmen. Undersøg herunder også om der optræder nogle af de klassiske karakterer i filmen, fx hovedkarakteren, modstanderen, hjælperen osv.

- Filmens symbolik/brugen af symboler, fx The Lighthouse/fyrtårnet, vandet, ilden osv.

- En samlet fortolkning af filmen hvor du forsøger at forklare hvordan det hele hænger sammen

Uddrag
I Shutter island er der en 1. person fortæller i form af Edward ”Teddy” Daniels eller Andrew Laeddis.

Dette ses ved, at vi ser ting som kun han ville se som hans drømme og hele historien med Teddy Daniels, der ville have været afsløret med det samme ikke var hans rigtige identitet, hvis vi havde haft en anden type fortæller.

Fortæller her er upålidelig, som betyder at fortælleren egentlig ikke er til at stole på, for eksempel viser Teddy sig at være en psykisk syg morder, i stedet for en US marshal, som ikke kan få lov til at gøre hans arbejde ordentligt på grund af folk på øen.

---

Vendepunkt 1: Mens han bliver nødt til at forblive på øen på grund af en orkan, drømmer Teddy om sin døde kone, som går i opløsning i aske i hans arme (på trods af at han er gennemblød).

Hun siger til ham “Laeddis er her.” dette er virkelig subtilt, da det skubber Teddy ud af den efterforskning han er kommet for, i indledningen, i hans egen personlige søgen efter Laeddis.

Udvikling: Morgenen efter, at orkanen har slukket strømmen, sniger Teddy og Chuck sig ind i den begrænsede afdeling, Warden C, hvor de farligste patienter er.

Teddy mener, at han måske finder Laeddis der, i stedet finder han en hårdt slået fange ved navn Noyce, som tidligere havde givet Teddy information om eksperimenterne, der blev foretaget i fyrtårnet.

Senere befinder Teddy og Chuck sig på klippekanten hvor Teddy mener, at Chuck er faldet til sin død ved klipperne efter de blev skilt ad i lidt tid. Han klatrer ned, men finder ikke noget lig.

I stedet kommer han ind i en hule og finder den kvindelige fange, der forsvandt i starten. Hun fortæller ham, at hun oprindeligt var en læge på øen, men hun endte med at blive fængslet, da hun forsøgte at stoppe fængslets praksis.

Hun advarer ham om, at lægerne vil prøve at fange of forsøge på Teddy selv. Dette er det øjeblik, hvor Teddy skifter i fuld blæst panik over faren, som han nu befinder sig i.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu