Romanen Dansker |Danmark som velfærdsstat | Analyse

Indledning
Nu hvor Danmark er et af de lande med et af de bedste velfærdsstater i verden betyder det så ikke, at hele befolkningen i landet har det godt og er glade?

Dog er dette ikke tilfældet, da velfærdssamfundet også har et sted til dem som ikke passer ind i samfundet. Det er dem som ikke er født i Danmark eller uden uddannelse eller ikke har et anstændigt job til at kunne betale sine regninger.

Disse mennesker befinder sig ofte i et af de hårdt belastet områder hvor der foregår en høj grad af kriminalitet. Alt fra vold til røverier, narkokriminalitet, bedrageri m.m.

I den grafiske roman ”Dansker” ses dette også. Den grafiske roman er skrevet af Halfdan Pisket, hvor man følger den armensk-tyrkisk-danske James Pisket som lever i Danmark, men uden beskyttelse fra velfærdsstaten.

Den grafiske roman udkom i år 2016 som det sidste bind i en tegneserietrilogi, hvor historien er baseret på Halfdans egne minder.

Romanen handler om James Pisket der søger et godt liv i Danmark efter at have haft et hårdt liv i Tyrkiet. Man får at se hvordan denne tyrkiske flygtning udvikler sig fra starten af hans liv i Danmark til slut.

Uddrag
Billederne i den grafiske roman er sort/hvid. Det giver en realistisk følelse ved at give læseren plads til selv at have mulighed for at bestemme farverne, og danne ”sin egen” fortolkning af historien.

Dog er arret på ham malet blåt på forsiden af bogen, hvilket danner en kontrast. Det giver en dyster stemning til læseren og dramatiserer oplevelsen man får af forsiden. Den mørkeblå farve symboliserer magt og seriøsitet som repræsenterer bogen godt.

Forfatteren har også valgt at sammensætte scenerne på flere forskellige måder, men har dog gjort mest brug af den analytiske- og handlingsmontage.

Den analytiske montage er den mest brugte. Den ses blandt andet på side 6 etage 1, hvor den klipper fra James til James’ pas til politiet og tilbage på passet

og på side 20 etage 2, hvor den klipper fra Tavs til Tavs’ tænder til Tavs igen og så til James. Det giver en intens fornemmelse hvor læseren sidder tilbage med en følelse af spænding.

Handlingsmontagen giver bevægelse i billederne. Det ses for eksempel på side 21 etage 4, hvor man ser penge blive givet væk.

Halfdan Pisket lægger stor vægt på billedbeskæringen, da han gør brug af alle seks beskæringer, som skaber mange forskellige effekter hos læseren.

Han gør brug af mange nære billeder af James (side 16 etage 2 ramme 1 og etage 3 ramme 2) hvilket giver læseren en intimitet og medfølelse med ham, da man kan fornemme ham bedre.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu