Pengepolitik i EU | Noter til IØ opgave

Problemformulering
Hvad er formålet med pengepolitik, og hvordan har ECB ført pengepolitik i de seneste år samt under Covid-19, og hvorledes adskiller ECB sig fra FED i de seneste år.

Metoden som er anvendt i opgaven, består primært af grafer og kilder fra Nationalbankens samt ECB’s hjemmeside, heriblandt er vismandsspillet anvendt for at analysere forskellige tiltag i pengepolitikken.

Indholdsfortegnelse
Problemformulering samt metode 2
Pengepolitik 2
- udjævning af konjunkturerne samt inflationen 2
PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER 3
fastkurspolitik 4
ECB’S reaktion på Covid-19 pandemien 5
Pengepolitikkens manglen 6
ECB OG FED’S FORANSTALTNINGER PÅ COVID-19 7
løsningsforslag 1. Helikopter penge (FED) 8
Løsningsforslag 2. Negative udenlandske rente. 8
Løsningsforslag 3. Låne virksomheder penge til 0% rente fra Nationalbanken. 9
Litteraturliste 10
Bilag 12
- Bilag 1: 12
- Bilag 2: 12
- Bilag 3: 13
- Bilag 4: 13
- Bilag 5: 14

Uddrag
Pengepolitik er centralbankens ændringer i renten med det formål at påvirke den økonomiske udvikling i samfundet. I Danmark er det Nationalbanken, der fører pengepolitik.

De mest almindelige grunde til at føre pengepolitik er:
At udjævne konjunkturerne:

Centralbanken kan effektivisere økonomien under en igangværende lavkonjunktur ved at føre ekspansiv pengepolitik eller den kan afdæmpe økonomien under en men lille men alligevel stor højkonjunktur ved at føre kontraktiv pengepolitik

hvis der er risiko for overophedning. I begge tilfælde har centralbanken en stor rolle som er med til at udligne konjunkturerne.

At udjævne inflationen:
Pengepolitik kan både mindske og øge inflationen. Hvis der er høj inflation, kan det være en relevant ide at anvende pengepolitik til at formindske inflationen.

Hvis der er risiko for deflation, vil det her være relevant at anvende pengepolitik til at udjævne økonomien for dermed at øge inflationen. Typisk sigter centralbanker efter en inflation på lige under 2%.

Pengepolitik har både effekt på efterspørgslen og valutakursen når centralbanken fører pengepolitik, vil det have en påvirkning på både efterspørgslen og valutakursen.

her kan man altså ikke vælge kun at påvirke den ene af de to. Det har skylden, at hvis renten falder, så vil det typisk styrke efterspørgslen samtidig med at valutakursen svækkes.

Du kan læse mere om denne mekanisme på siden om ekspansiv pengepolitik. Og hvis renten stiger, så vil det mindske efterspørgslen samtidig med at valutakursen styrkes.

Hvis man fører fastkurspolitik, så kan man ikke aktivt bruge pengepolitikken til at påvirke efterspørgslen.

Det skyldes, at man er nødt til at føre den pengepolitik, der kan fastholde valutakursen - også selvom det ikke er den rigtige politik for efterspørgslen.

---

Der forekommer disharmoni på, hvilke pengepolitiske instrumenter en centralbank kan anvende det er alt afhængig af, landets økonomi om hvor stor den er.

Nationalbanken f.eks. I Danmark kun frirum for at bruge pengepolitiske instrumenter, som har påvirkning på den korte rente

mens centralbankerne i USA og Euro-zonen også kan anvende pengepolitiske instrumenter, der også har en påvirkning på den lange rente.

Det er, fordi deres centralbanker er så store, at de kan lave tilpas store opkøb og salg af obligationer. Det har Nationalbanken ikke frirum til at gøre.

Vi vil nu forklare og komme ind på de vigtigste pengepolitiske instrumenter.
Pengepolitiske instrumenter, der påvirker den korte rente udlånsrenten

Udlånsrenten det er den rente som bankerne betaler for at låne penge fra centralbanken, når de mangler likviditet.

Hvis centralbanken enten tager det valg enten at hæve eller sænke udlånsrenten, vil der forekomme den hyppighed at bankerne vil have en tendens til at gøre det samme til deres kunder.

På den måde vil det have den virkning at centralbanken indirekte den rente, som kunderne betaler i banken.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu