På røven i Nakskov | Analyse | TV 2 | 10 i Karakter

Indledning
En dokumentar er en betegnelse for et bredt spektrum af film. Fælles for dem alle er imidlertid ambitionen om at dokumentere virkeligheden.

En dokumentars formål er at informere, diskutere og engagere, mere end blot at underholde sine seere. En dokumentar fremviser ikke altid sine holdninger eksplicit.

Den lægger derimod op til, at seeren selv kan tolke på det sete og reflektere over det. Det kan dog også medføre misforståelser.

Alt efter hvordan en dokumentar formidles, kan den opfattes på forskellige måder, som kan virke nedværdigende eller ydmygende.

Uddrag
De mener, at dokumentarserien har en tendens, der er med til at øge den skævvridning af Danmark, som vi har oplevet det seneste år, i den negative retning.

Tv-dokumentarserien fremviser kun dem der lever på bunden. Man ser kun alt det negative fra Nakskov.

En ung pige, som får et barn i en meget tidlig alder, en misbruger og andre beboere i Nakskov, som lever i nedrivningsmodne boliger.

Det fremgår også i artiklen, at ideen om at koble ulykkelige og hårdt kæmpende familier til en hel provinsby, medfører TV 2’s lavpunkt af deres latterliggørelse af Nakskov.

Det er dog ikke kun dokumentarseriens latterliggørelse af Nakskov, som er uacceptabel, men også deres uoriginale ide og deres falske fremstilling af provinsbyen.

De argumenterer altså for, at dokumentarserien er uoriginal og forkert. TV 2’s ide er ikke nytænkt, men udelukkende en gentagelse af et program fra 1994.

Her var Nakskov omdrejningspunktet i dokumentaren ”Nærbillede - Håbløshedens by”. Siden 1994 har Nakskov udviklet sig meget i den positive retning.

Byen er ikke så ringe, som den fremstår i Tv-programmet ”På røven i Nakskov”. Kaare Dybvad og Maria Kongstads belæg for deres påstand om

at byen ikke er den elendige by, som vises i dokumentarserien er, at arbejdsløsheden falder, nye arbejdspladser kommer til området og kommunen er ved at få bugt med de tomme, nedslidte og nedrivningsmodne huse.

Nakskov rykker sig i en positiv retning. Kaare Dybvad og Maria Kongstad har altså ikke noget positivt at sige om dokumentarserien, ”På røven i Nakskov”.

Kaare Dybvad og Maria Kongstads debatartikel rejser en problemstilling om, at TV 2’s dokumentarserie, ”På røven i Nakskov”, udelukkende latterliggør Nakskov i bedste sendetid, for at tiltrække et hav af seere.

Men er det i virkeligheden også dokumentarseriens tilrettelæggers, Lars Borkings, hensigt med programmet? I artiklen ”manden bag ’På røven i Nakskov’:

Vigtigt at fortælle kærlige historier fra underklassen”, som er skrevet af Louise Brodthagen fra DR den 6. september 2016, bliver man informeret om tilrettelægger, Lars Borkings, egne meninger og holdninger til ”På røven i Nakskov”.

Titlen på artiklen er et citat fra manden bag dokumentarserien, Lars Borking, hvor han udrykker, at det er vigtigt at fortælle kærlige historier fra underklassen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu