Organisk syntese | Biologirapport | 12 i karakter

Indledning
Denne opgave skal vi kunne fremstille et produkt ved hjælp af organisk syntese. Vi må selv skaffe forskriften eller få inspiration af læreren.

Nogle synteser kræver at man arbejder med farlige kemiske stoffer, derfor er det vigtigt at holde læreren orienteret.

Produktet skal kunne analyseres med hensyn på renhed, udbytte og skal kunne sammenlignes med andre produkter.

Til produktet skal der opstilles krav omkring miljø, forbruger og økonomi. Produktet skal sammenlignes med industriel produktion.

Vi har valgt at arbejde med farvestoffet indigo. Da det passer ind i vores projektoplæg. Det kunne også være interessant at se om vi kan farve tekstiler med det

Indholdsfortegnelse
Indledning:
Hypotese:
- Virtuelt forsøg:
- Laboratorieforsøg:
Problemformulering:
Teori:
- Organisk syntese:
- Vores Indigo:
- Historisk udvikling:
- Lovgivning og industriel produktion:
- Sikkerhed og renhed:
- Acetone:
- Natriumhydroxid (NaOH):
- 2-Nitrobenzaldehyd:
- Ethanol:
- Analysemetoder:
Materialer og apparater
● Varmeskab
● Vægt
● Sugefiltrering
● Büchnertragt
● Sugekolbe
● Filtrerpapir
● Urglas
● Tragt
● Glas rørepind
● Bægerglas
Kemikalier:
Fremgangsmåde:
Krav til produktet:
Resultater og diskussion:
Konklusion:
Kildeliste:
Tidsplan:

Uddrag
Bearbejdningen farvestoffet var en længere proces, hvor farvestoffet fra planten blev udtrukket og gæret i flere omgange og behandlet med store mængder urin.

Med tiden begyndte man at eksperimenter med syntetiske farvestoffer, og derfor kunne naturlige farvestoffer simpelthen ikke konkurrerer med syntetiske farvestoffer.

Af den årsag mistede mange bønder deres eksistensgrundlag, og det traditionel erhverv blev ofret på det tekniske fremskridts alter.

I slutningen af 1800-tallet kom et kæmpe industrielt gennembrud i organisk syntesekemi i forbindelse med produktionen af syntetisk indigo.

Kun gennem tæt samarbejde mellem avanceret kemisk forskning og virksomheder med store mængder kapital og teknologi kunne gennembruddet opnås.

Der er tale om en egentlig industriel innovation baseret på forskning. Von Baeyer opdagede den kemiske struktur af indigo, som er en nødvendig, men utilstrækkelig betingelse for syntesen af stoffet.

I 1890'erne udviklede den tyske professor i kemi Karl Heumann (1850-1894) med succes en passende syntetisk metode, og på baggrund af hans patent begyndte BASF det hårde arbejde med at omdanne metoden fra laboratorieskala til industriel skala.

Det gik kun fremad i industrien, og i året 1900 kunne BSAF og andre tyske firmaer producere ca. 1.000 tons syntetisk indigo.

På kort tid erobrede syntetisk indigo det meste af det rentable marked, hvilket resulterede i en reduktion på 90% af indiske indigo marker mellem 1897 og 1913.

Selv om prisen på et kilo naturlig indigo i 1877 var 22 mark, var markedsprisen for indigo i 1913 kun 1,2 mark.

Indigo bliver hovedsageligt brugt til at farve cowboy/jeans bukser med, og verdensproduktionen af indigo er omkring 20.000 tons om året.

Men hvor meget indigo skal man bruge for at farve et par bukser med? Ja det er interessant, for man skal faktisk bruge omkring 8 gram indigo til at farve et par bukser med.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu