Indholdsfortegnelse
Opgave vedr. aktier
Novo Nordisk B A/S:
A.P. Møller Mærsk A:
Carlsberg A:

International Økonomi
- Opgave: aktier vs. obligationer

Uddrag
• Udvælg 3 danske børsnoterede aktier inden for 3 forskellige brancher og beskriv kort udviklingen i aktiekurserne over de seneste 3-5 år.

Novo Nordisk B A/S:
Mandag 18 februar 2019 – 326,90
Mandag 14 februar 2022 – 672,90

I perioden er aktiekursen for Novo Nordisk B A/S steget til lige over dobbelt størrelse. Den har haft enkelte større negative udsving i august og januar 2022, ellers er den steget relativt sikkert.

---

Novo Nordisk B A/S:
Novo nordisk er ubetinget landets største selskab målt på markedsværdi, det skyldes da de er verdens førende inden for diabetesmedicin.

Aktien er steget massivt gennem 2021. Dette skyldes blandt andet en vækst på markedet for insulintypen GLP-1.

Derudover har diabetesmidlet Ozempic taget en stor markedsandel. Kurseksplosionen er også en følge af det danske C25-indeks der steg med 17 pct. i 2021.

Novo-aktien steg, blandt andet på grund af et højere end ventet salg af netop fedmemidlet Wegovy, der blev godkendt i USA i starten af 2021.

Novo Nordisk-aktien falder mandag morgen med knap 12 procent. En leverandør i USA har produktionsproblemer. Det vil påvirke salget af Novo Nordisks fedmemiddel Wegovy i 2022.

Det oplyste Novo Nordisk fredag aften. Novo-aktien er i 2021 steget med knap 60 procent. Yderligere succes for fedmemidler, og derfor også Novo Nordisk, kommer som følge af nedlukninger under corona-pandemien.