Novellen alle kan ro | Dansk | Analyse | 12 i karakter

Indledning
Novellen ”Alle kan ro” af Pia Juul handler om en 19-årig ung kvinde, som lige har færdiggjort sin studentereksamen. Hun har igennem sit liv aldrig fortaget sig noget selvstændigt, men er blevet hjulpet sig igennem livet af hendes mor.

Det meste af novellen foregår på kanoturen, hvor hovedpersonens mor samt familie er samlet, for at fejre hendes 19-års fødselsdag. Hovedpersonen skal flytte til Århus dagen efter, hvor hun skal studere.

Hun både frygter og glæder sig til hendes nye selvstændige liv. Hun vil ikke lade noget komme i vejen for, at hun skal starte sit nye liv uden hendes mor.

Dette bliver bevist til sidst i novellen, hvor der i hendes togkupé sidder en ældre dame, som viser sig at være død, men hovedpersonen undlader at fortælle sin mor det, da hun selv vil tage sig af det.

Hun overvejer et splitsekund at overlade det til sin mor, som hun plejer, men som hun selv beskriver, så var hun lykkelig over, at det var hendes første oplevelse i hendes nye selvstændige liv.

Uddrag
Den tid novellen foregår i, er ikke den samme, som vi har i dag. Novellen foregår i den tid, hvor der var forskellige kupeer i togene, fx rygerkupeer.

Dette kommer til udryk ved; ”Hun havde sågar billetten, som hun først gav mig, da hun havde fundet kupeen, jeg skulle side i” (side 6/234 - nederst) og ”Jeg kyssede min mor og vendte mig ind.

Lagde min taske op i nettet, hængte min anorak på knagen” (side 6/234 - helt nederst). Derudover udspiller en stor del af teksten sig i en robåd. Det er heller ikke noget, som man ser eller hører om så ofte i vore tid.

Der bliver også nævnt at kunne ro, er noget alle kan, og det er langt fra alle, som kan det i nyere tid; ”´Alle kan ro´, sagde Kisser” (side 1/229 - starten).

Det fysiske miljø novellen ud spejler sig i, er overordnet København. Dette får vi at vide ved; ”Og jeg skulle ikke læse i København, det havde jeg også stået fast på” (side 3/231 - øverst) og ved; ”Det er tosset du tager S-toget ind. Jeg kører dig til hovedbanen…” (side 6/234 - øverst).

Det sociale miljø hovedpersonen/fortælleren færdes i igennem fortællingen er primært en social gruppe bestående af hendes mor, fastre, mostre og onklen.

Hun føler sig tryg her og elsker at være sammen med dem, dog er hun flov over dem en gang imellem. Hun er sågar også flov over sig selv.

Flov over at det er der, hun føler sig bedst tilpas. Dette kommer til udtryk via; ”Pludselig flov over min redningsvest og selskabet” (side 2/230 - lidt over midten) og ved;

”Men jeg var flov over, at det var her jeg følte mig hjemme, i båden med Kisse og Knik og Siri” (side 2/230 - midten).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu