Novellen Drengen i toget | Dansk | Analyse | 12 i karakter

Indledning
”Drengen i toget” fra novellesamlingen ”I Afrika er der mange søde børn” fra 2017 er en subjektiv fortællingen skrevet af Katrin Ottarsdóttir

der omhandler menneskets ensomhed, og en kvindes opfattelse af det ydre liv, der ikke stemmer overens med det indre.

Dette fører til beretningen om kvindens kamp mod sine indre dæmoner, en kamp hun tror vil blive mulatdrengens en dag. I novellen tvivles kvindens troværdighed, da hun ser ud til at vide alt om, hvordan andre personer

hun endnu ikke har mødt, er og agerer. Denne ide om virkeligheden får fatale følger for den lille dreng, der ikke vidste hvad havde ham i vente.

Uddrag
De to personers, hovedpersonen og mulatdrengen, relation og forhold gennemgår en udvikling, der går fra de første linjer til de sidste linjer af historien.

I første del af novellen (s. 1 l. 2 - s. 2 l. 55), består deres forhold og interaktion af hovedpersonen beskrivelse og formodninger vedrørende mulatdrengen.

I denne del er hovedpersonens ordvalg specielt interessant, da det fremstår nærmest gættende. Denne iagttagelse understreges af det semantiske felt “formodninger”, hvorunder fraser og ord som:

“noget i den stil” (s. 1 l. 5) , “virker i hvert fald” (s. 1 l. 6) , “gætter” (s. 1 l. 9) og “må være” (s. 1 l. 19) , tilhører. Forholdet mellem de to ændrer karakter, da mulatdrengen skaber kontakt:

“Hun ser at mulatdrengen ikke vil kigge op på den frivillige, men kun på hende, dybt i hendes øjne” (s. 2 l. 55-56), hvilket kan kaldes for begyndelsen af anden del af novellen (s. 2 l. 55 - s. 2 l. 73) .

Der sker en udvikling fra et beskuende, statisk og anonymt forhold, til et aktivt og dynamisk forhold. Denne omvæltning af fremstillingen af deres relation, giver et indtryk af at de føler sig sikre og tætte på hinanden.

Dette understreges også i deres kommunikation som føres vha. deres mimik og udstråling, som ses i citatet ”De taler til hende, øjnene […]” (s. 2 l. 61-62), hvilket fører til opfattelsen af at de stoler på eller kender hinanden.

Hovedpersonens reaktion er også, at hun går med ham, uden at de veksler et ord, på mulatdrengens kontakt. Dette er en klar indikation på et relaterbart forhold. Sidste skift i deres forhold, sker i den afsluttende del af novellen (s. 2 l . 73 - s. 3 l. 94).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu