Drengen i den stribede pyjamas | Analyse | John Boyne

Indledning
Jeg synes at Drengen i den stribede pyjamas er en rigtig god bog. Der er nogle gode og anderledes synspunkter med i bogen, jeg synes også at budskabet bliver vist på en god måde.

Temaet i bogen er bla. venskab og krig. I bogen oplever man at venskab ikke kender nogen grænser, da to børn fra to helt modsatte baggrunde danner et venskab.

I øjeblikket oplever vi også en verdenskrise, ligesom under 2. verdenskrig. COVID-19 udfordrer vores venskaber, og sætter dem på prøve, da vi ikke kan mødes fysisk.

Heldigvis lever vi i en tid med sociale medier og platforme, hvor vi kan kommunikere uden at være sammen fysik.

Til forandring af vores almindelige hverdag, hvor vi også snakker og skriver sammen over sociale medier, når vi kommer hjem fra skole

kræver det at man næsten hele tiden er online, og følger med på de forskellige platforme for at være sammen. Under corona krisen er udtrykket “at være sammen hver for sig” blevet noget man siger ofte.

Dette udtryk kan man også bruge om Bruno og Shmuels venskab, da de igennem næsten hele venskabet sidder på hver deres side af det lange og høje hegn.

Indholdsfortegnelse
Præsentation:
Uddybning:
PONR:
Konfliktoptrapning:
Klimaks:
Udtoning:
Personkarakteristik af Bruno
Personkarakteristik af Shmuel
Familiens hus i Berlin:
Afsides:
Fortæller:
Symbolik
Fortolkning
Perspektivering

Uddrag
Præsentation: De flytter pga. Fars arbejde (S. 40). Man lærer familien at kende, samt deres situation i forhold til at de skal flytte, og starte et nyt kapitel i deres liv.

Uddybning: De får en ny hverdag op at stå, men Bruno er ensom og har ingen venner (S. 63). Man følger deres nye liv i Auschwitz

hvor deres dagligdag bliver uddybet, og man lærer familien endnu bedre at kende. PONR: Bruno og Shmuel bliver venner og mødes hver eftermiddag (S. 95).

Det er starten på hele budskabet med bogen, der er nu ingen vej tilbage til Brunos kedelige hverdag i Afsides.

Konfliktoptrapning: Bruno og Shmuel aftaler at lede efter Shmuels far sammen (S. 76). Forfatteren bygger op til klimaks, og det er her læseren virkelig bliver revet med.

Klimaks: Bruno og Shmuel bliver gasset i koncentrationslejren (S. 190). Det er her historien topper, efter det er

der ikke andet, end en afslutning på historien tilbage.
Udtoning: Bruno er væk, Gretel og mor flytter til Berlin og Far bliver ført væk af soldaterne (S. 192). Det er enden af historien, her hvor bogen bliver afrundet og afsluttet.

De vigtigste personer i bogen er Bruno, Shmuel, far, mor og Gretel. Jeg har valgt, at gå i dybden med Bruno og Shmuel, som jeg mener er de vigtigste, fordi de bliver brugt til at vise hele budskabet med bogen.

Personkarakteristik af Bruno
Bruno er 9 år gammel og født den 15. april 1934 (S. 95). Han er tysker og kommer fra Berlin (S. 25).

Hans familie er velhavende, og bor i et stort 5 etages hus i Berlin (S. 11), og har altid fint og pænt tøj på.

Bruno er ikke så stor af sin alder (S. 25), men han er stædig og bestemt, og vil ikke affinde sig med noget (S. 50). Det oplever man både han er overfor hans far og overfor Shmuel (S. 126).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu