Mikrolån løser ikke Afrikas problemer | Noter IØ

Indholdsfortegnelse
Artikel 1:
- Mikrolån løser ikke Afrikas problemer
Artikel 2:
Artikel 3:

Uddrag
Mikrolån er en god måde at sætte aktiviteter i gang i ulandene, men lånene gør det ikke alene. Sådan omtrent reagerer tre af landets ulandsorganisationer på, at regeringen vil hæve ulandsbistanden ved hjælp af de såkaldte mikrolån, skriver politiken.dk.

Lånene, som har lave eller ingen renter, gives til helt fattige, uden de skal stille sikkerhed. Ifølge Ritzau ser regeringspartiernes udviklingsordførere mikrolånene som et redskab til at indfri løfterne i regeringsgrundlaget om en øget ulandsbistand, der især skal have fokus på Afrika.

Og der er mange gode faktorer ved mikrolånene, forklarer international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach.

»Der er en anden værdighed ved at låne end ved at modtage bistand. Samtidig giver lånene helt konkret folk muligheder og rettigheder«, siger han til politiken.dk.

Dermed ligger lånene i tråd med trenden i udviklingsbistanden, som netop går imod, at folk ikke passivt skal modtage almisser.

Og også hos Ibis og i Dansk Røde Kors er der lovord til lånene, som i Asien har hjulpet mange videre - især har de hjulpet fattige kvinder i gang.

»Det er en god bistandsform, for den er bæredygtig - de som låner, betaler jo tilbage. Tilbagebetalingsprocenten i Asien er ofte 100, i Afrika er den en smule lavere«, siger Anders Ladekarl, chef for International Afdeling i Røde Kors til politiken.dk.

Han siger samtidig, at den lavere grad af tilbagebetaling viser, at lånene ikke kan stå alene i Afrika.

»Mikrolån løser ikke Afrikas udviklingsproblemer, for rammerne skal være i orden. Der skal for eksempel være adgang til rent vand, veje og et marked, før mikrolån giver mening, og derfor er basal bistandshjælp nødvendig«, siger Anders Ladekarl.

Og samme holdning har Christian Friis Bach - dele af Afrika mangler basale fornødenheder, som er nødvendige for, at mikrolån kan blive en succes.

Han siger desuden, at erfaringen viser, at bistandshjælp og mikrolån ikke må kædes sammen. »Man må have lån for sig og bistand for sig. Hvis du den ene dag får gratis såsæd

men du den anden dag skal låne til en ged, så bliver der en forventning om at få gaver og ikke om at skulle betale tilbage. Erfaringen er, at den adskillelse skal man være stringent med«, siger Christian Friis Bach.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu