Mellemkrigstiden | Historie | 10 i karakter

Indledning
Mellemkrigstiden var en meget vigtig periode i Tysklands historie. Det var periode mellem de 2 verdenskrige (1918-1939).

I denne periode gik Tyskland fra stormagt, til et bankerot land med en arbejdsløshed på ca. 30%1, til et land styret af nationalister og fascister og til et land på randen af krig.

Min emne er nazisternes magtovertagelse, fordi jeg er meget interesseret i nazistisk historie, og fordi jeg er imponerert over, hvordan nazisterne kunne få opbakning fra flertallet af tyskerne.

Min problemformulering er derfor, hvordan kom nazisterne til magten? I min analyse vil jeg komme ind på NSDAP’s ( Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) propaganda.

Jeg vil undersøge hvilke historiske, racemæssige og samfundsmæssige forhold, som nazisterne brugte i deres propaganda.

Derfor vil min redegørelse gennemgå udviklingen af Tyskland fra den første verdenskrig til nazisternes magtovertagelse. Jeg vil især have fokus på afslutningen af

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Redegørelse 3
Første verdenskrig 3
Versaillestraktaten 4
Krakket på Wall Street 5
Nazisternes matovertagelse 5
Analyse 6
Vurdering 9
Konklusion 10
Litteraturlisten 11
Bilag 12-13

Uddrag
Krakket på Wall Street
Noget, der virkelig satte nazisternes gennembrud i gang, var krakket på Wall Street 24. Oktober1929, også kaldet ”Sorte tirsdag”.8 Krakket på Wall Street skete, da folk begyndte at sælge deres aktier, som havde fået en alt for høj værdi.

Salget startede en kædereaktion, og aktiekurserne faldt og faldt.9 Krakket på Wall Street startede den periode, som kaldes ”den store depression”.

Krakket påvirkede i høj grad den tyske økonomi, da Tyskland var afhængig af lån fra USA. Amerikanske banker, som havde lånt penge ud til Tyskland og andre europæiske lande, ønskede deres penge tilbage på grund af finanskrisen.

10 Tyskland var et land, som allerede var ramt af arbejdsløshed, og krakket på Wall Street gjorde det endnu værre. Tysklands arbejdsløshed steg fra 1,9 mio. i 1929 til 4,5 mio. i 1931.

Den steg yderligere indtil 1932, hvor arbejdsløsheden var på 5,6 millioner personer i Tyskland.11 Demokratiet i Tyskland blev kritiseret som styreform fra flere sider, da demokratiet ikke formåede at skabe økonomisk.

Dette ledte til, at folk valgte at stemme på antidemokratiske partier som kommunistpartiet eller nazipartiet. NSDAP opnåede en stigning i medlemmer fra 1929 til 1930 på 16,1%.

12 Begge partier, både kommunisterne og nazisterne, var enige om, at demokratiet havde fejlet og måtte fjernes, men de to partier kunne simpelthen ikke samarbejde, da deres ideologier var helt forskellige.

Nazisternes magtovertagelse
Ved valget i Juli 1932 opnåede nazisterne 37,8% af stemmerne og dermed 230 mandater i den tyske Rigsdag.13 Allerede i 1930 var det blevet gjort muligt for rigspræsidenten selv at udråbe regeringen og rigskansleren.

Rigspræsidenten Paul von Hindenburg delte Hitlers konservative syn på Weimarrepublikken, og d. 30. Januar 1933 fik Hitler pladsen som rigskansler14.

Alternativet havde nok været borgerkrig mellem kommunisterne og nazisterne, og dette ville man undgå. Hitler blev rigskansler for en konservativ samlingregering, som trode de kunne styre ham. Det viste sig senere at være en fejl.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu