Indholdsfortegnelse
Kenneth’s lampeforretning
1. I en kreditaftale bliver varen overgivet til forbrugeren, mens at sælgeren skal modtager forbrugerens underskrift på en låneaftale.
2. Forklar hvilke formkrav der er til ejendomsforbehold
3. Vurder ved hjælp af juridisk metode om Kenneth kan hente lampen (Koglen)
- Juridisk område:
- Juridisk problemstilling:
- Retskilder:
- Teori:
- Teori i forhold til fakta:
- Konklusion:
4. Redegør for hvad der forstås ved fjernsalg og hvilke regler der gælder herfor.
5. Vurder ved hjælp af juridisk metode om Kenneth kan nægte at tage lampen (Globe) retur.
- Juridisk område:
- Juridisk problemstilling:
- Retskilder:
- Teori:
- Teori i forhold til fakta:
- Konklusion:

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
Kenneth har netop åbnet en lampeforretning, hvor han sælger eksklusive lamper, fx de meget kendte PH-lamper.

Ud over den fysiske butik åbner Kenneth ligeledes en webshop, hvor han sælger sine lamper. Allerede den første dag kommer der en køber, der gerne vil købe PH´s meget populære men dyre lampe ”koglen”.

Prisen for denne lampe er 60.000 kr. Desværre har Mette, der vil købe lampen ikke 60.000 kr. kontant, og hun spørger om de kan aftale en afdragsordning.

Kenneth og Mette aftaler betaling af 5.500 kr. hver den 1. i måneden i 12 måneder. Derudover skal Mette betale en rente på 10 % p.a.

De er enige om afdragene, samt at Kenneth skal have ejendomsforbehold i lampen. Mette underskriver hurtigt nogle papirer i butikken da hun henter lampen.

De taler ikke yderligere om indholdet i papirerne Mette betaler første afdrag kontant, da hun henter lampen. De efterfølgende måneder falder betalingerne lidt for sent.

Nogle måneder kom betalingen med en uges forsinkelse. Den 5. betaling udebliver helt, og Kenneth må ringe til Mette og rykke for betalingen.

Mette fortæller at hun på grund af uforudsete omstændigheder må udsætte betalingen så hun den følgende måned betaler to afdrag.

Kenneth godkender hendes forslag, men pointere over for hende, at næste gang hun ikke betaler til tiden vil han gøre sit ejendomsforbehold gældende og hente lampen.

Mette betaler ikke de to afdrag den næstkommende måned. Mustafa har i mellemtiden købt den dyre Verner Panton lampe ”Globe” via Kenneths webshop.

Mustafa får sin lampe leveret rettidigt og han er vildt glad for endeligt at have købt denne ikoniske lampe.

Mustafas kæreste er dog af en anden opfattelse for hun synes slet ikke den passer ind i deres øvrige indretning af lejligheden.

De diskuterer sagen i en uges tid og Mustafa må bide i det sure æble og sende lampen retur. Han sender lampen retur en fredag efter 12 dage fra modtagelsen.

Kenneth modtager først lampen om tirsdagen, altså 16 dage efter Mustafa modtog lampen. Kenneth mener ikke han er forpligtet til at tage lampen retur, da der er gået mere end 14 dage.

Redegør for hvilke krav der er til Kreditor (sælger) i forbindelse med indgåelse af en kreditaftale med debitor (forbrugeren)

1. I en kreditaftale bliver varen overgivet til forbrugeren, mens at sælgeren skal modtager forbrugerens underskrift på en låneaftale.

For at få en kreditaftale har kreditgiver pligt til at undersøge forbrugerens kreditværdighed. De har lov til at finde oplysninger vedrørende forbrugerens betalingsevne.

For at være kreditværdig, skal forbrugeren kunne betale lånet tilbage, via; forbrugeres indtægtsforhold - om forbrugerens løn er stor nok, til at afdrage på lånet; forbrugeres formueforhold som f.eks. forbrugerens aktiver og forbrugeres øvrige gæld.

Skønnes det at forbrugere ikke er kreditværdig, har kreditoren pligt til at afslå at låne forbrugeren kredit.

For at en kreditaftale skal være gyldig skal der i aftalen indgå en række oplysninger. Jf. kreditaftalelov § 8, skal en kreditaftale indeholde følgende; Kredittypen fx kassekredit eller billån.