Kantslag | Dorthe Nors | Dansk opgave

Indledning
Mange mennesker finder i dag, en tilfældig fyr at være sammen med, bare for at føle sig elsket og for ikke at være alene. I novellen ”kantslag” som er udgivet i år 2015 og skrevet af Dorthe Nors, kan man se tydelige træk på en kvinde, som har det sådan. I novellen er der fokus på hovedpersonen, Annelise og hendes mange forskellige partnere. Men skal man tage det første og bedste som dukker op, eller burde man være tålmodig omkring kærligheden og livet, og så vente på at der kommer noget, som man faktisk kan blive glad for?
Novellens temaer forekommer tydeligt i teksten, hovetemaerne er ensomhed, forandring og frygten for at leve alene.

Uddrag
Annelise arbejder med børn, som har pykiske problemer og vanskeligheder. Hun har ingen børn, og er ikke særlig tæt med nogen i hendes familie. Det kan vi blandt andet se på side 1, linje 33 der står ”Annelise som tiårig faldt af cyklen og endte på hospitalet, havde far slet ikke været derinde for at besøge hende. Han kunne ikke lide lugten af sygehus og blev hjemme.” Her ser man at hun ikke har et særlig tæt bånd med sin far, han vil ikke engang besøge hende på sygehuset, fordi han ikke kan lide lugten. Eftersom at han ikke kan lide lugten af sygehus, virker han til at være lidt overlegen og for fin til at komme på et almindeligt sygehus. Han vil ikke engang besøge hende, selvom hun er skadet, derfor kan man også kalde ham egoistisk.

Annelise er en ensom og desperat kvinde. Hun er blevet forelsket i Carl Erik, men han behandler hende ikke ordentligt, og en almindelig kvinde ville ikke finde sig i det som hun bliver sat ud for. Det viser at hun er desperat, for ikke at ende alene.

Vi hører ikke noget om hendes venner og hun er ikke i kontakt med hendes familie, derfor er hun alligevel lidt ensom, for hun har ikke rigtig nogen, udover en kæreste som bare vil have hun gør som han siger.
Annelise er en kvinde uden selvrespekt. Annelise har ikke respekt for sig selv og sin krop, fordi hun er sammen med hvem som helst, for ikke at være alene. På side 2, linje 26 står der ”Når hun blev ved, var det mest, fordi hun var bange for at opgive sin trang til at blive lykkelig og stille sig tilfreds med fred og ro.” Dette viser at hun kun er sammen med ham lige nu, fordi hun tror på hun kan blive lykkelig og hun vil ikke sidde hjemme og være helt alene. Men i slutningen af novellen bliver hun en selvstændig kvinde, som giver Carl Erik tilbage for det som han har gjort mod hende.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter