Svævet | Analyse | Dorthe Nors | 10 i Karakter

Indledning
Novellen Svævet er skrevet af Dorthe Nors for kun 13 år siden. Svævet behandler emner som individet og at genfinde sig selv.

Vi ser i novellen hvordan relationer mellem mennesker er med til at skabe individet og hvordan ændringer i de relationer kan skabe forvirring i hvem individet er og hvordan ”jeg” defineres.

I denne analyse vil jeg komme ind på individets betydning i novellen og hvordan ændringer i hovedpersonens relationer påvirker dem.

Novellen fortælles med en førsteperson fortæller, der ser vi bl.a. ”Mor var meget skuffet, men syntes, det var flot, at jeg tog det så pænt.

Og det gjorde jeg. Det sagde mine kollegaer også; at det var flot, at jeg kunne klare det.” Det at hovedpersonen i fortællingen også er fortælleren gør at vi får et helt særligt indblik i hvad der foregår ”inde” i hoved på personen.

Uddrag
Denne novelle viser en klar sammenhæng mellem tiden og det handlingsforløb som den gennemgår.

Det som gør at tiden er særlig vigtig i denne novelle, er ift. hvordan hovedpersonens accept af at Allan flytter/sorg over at han flytter udvikler sig med tiden.

Hvis vi kigger på forløbet kronologisk, så har vi først inden Allan tager en tur til Dolly Sods, ”Allan arbejdede som tekniker for Vestas og rejste til vindfarme i udlandet som konsulent og reparatør.

Når han kom hjem, synes han, det var svært at forklarer mig, hvad han havde oplevet. Han talte om store landskaber, der var større end noget, man kunne fatte, og så nikkede men, det irriterede ham.

Til jul et år købte jeg et digitalkamera så han kunne maile billeder hjem, når han var ude. På den måde kunne vi dele hans oplevelser bedre, var min tanke.”

Her ser vi hvordan deres forhold er lidt to verdener fordi han er ude og rejse tit og hun bliver hjemme

dog ser vi også hvordan de begge prøver at være en del af hinandens liv hvilket giver et billede af at forholdet i bund og grund er godt.

Efter dette kommer har vi der hvor Allan hjem fra Dolly Sods. ”Det er fra Dolly Sods, West Virginia, og da han kom hjem derfra, var han stille.

Jeg ved ikke hvor længe han gik og rugede, men en aften, efter vi var færdige med at spise, sagde han, at det var okay, at jeg beholdt huset, han var bare nødt til at flytte.

Det var heller ikke mig, der var noget galt med, det var mere, at han synes, han stod i et tomrum med sig selv.

Han tog to sportstasker og fyldte dem med tøj. Han tog også hunden, også ville han kører ud til sine forældre.

Jeg var godt klar over at der ikke var tale om en pause, men om noget endegyldigt, og alligevel gik jeg med ud og vinkede, da han bakkede ud af indkørslen.”

Her høre vi om hvordan der er sket noget (højest sandsynligt i Dolly Sods) som gør at Allan ikke kan være sammen med hovedpersonen længere.

Vi får også et tydeligt billede af hvordan det ikke rigtig går op for hovedpersonen at Allan ikke kommer tilbage, selvom hun inderst inde godt ved at han ikke gør.

Næst har vi tiden efter hvor hovedpersonen ikke rigtig har oplevet en reaktion på bruddet endnu.

”Jeg brugte tid på at gå og vente på reaktionen, men den kom bare ikke, og tiden gik bedst når jeg sad ved computeren.

Det er nemt at finde information om steder som Dolly Sods på nettet og jeg kunne tydeligt se, hvor stort, smukt og ufremkommeligt der var.”

Her ser vi hvordan det stadig ikke helt er gået op for hovedpersonen og hvordan hvad end der skete i Dolly Sods fylder i underbevidstheden på hovedpersonen.

Men også hvordan hovedpersonen bare venter på at reaktionen (som uundgåeligt vil komme) kommer.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu