Jeppe på Bjerget, Ludvig Holberg | Analyse & fortolkning

Indholdsfortegnelse
Handlingen i Jeppe på Bjerget
Analyse fa stykket Jeppe på Bjerget
Sammenligning mellem filmatisering og tekst
Fortolkning

Uddrag
Jeppe på Bjerget er et drama og en komedie. Teksten er opbygget efter 5-akter modellen. I akt 1 bliver vi introduceret til Jeppe, som er hovedpersonen, hans kone Nille, Jakob Skomager som er en af Jeppes bekendte, baronen og Ridefoden.

Akten starter med, at Nille råber af Jeppe, hvor hun er frustreret over hans drikkeri. Hun beskriver Jeppe med ordene hanrej, en doven slyngel og en drukkenboldt. Efter dette tager Jeppe over til Jakob Skomager for at købe sæbe.

Her drikker han sig stiv i brændevin, og ender i en mødding blandt Skomagerens køer. Baronen og hans mænd kommer forbi og ser Jeppe helt drukken. Baronen beslutter her, at han vil lave lidt sjov med Jeppe. Dette ser vi i teksten: ’’Lad ham kun blive, jeg havde nok Lyst at spille en Comoedie med ham’’1.

Her starter komedien. I akt 2 vågner Jeppe op i baronens seng. Komedien er startet, og Jeppe ved ikke, om han lever eller er død.

Han siger således: ’’Drømmer jeg, er jeg vågen, hvor min kone, hvor mine børn, hvor mit hus, hvor er jeg?’’.2 Herefter får han besøg af baronens mænd som er klædt ud som læger, som overbeviser ham om, at han er baronen.

I akt 3 bliver Jeppe placeret ved et bord, hvor der er alt, han ønsker. Jeppe er nu overbevist om, han er baronen, og vi ser pludselig en helt anderledes opførsel fra ham, sammenlignet med hans opførsel som bonde.

Opførslen ses, da han vil sove med Ridefodens kone. I akt 4 er komedien slut, og Jeppe vågner op i den mødding, hvor baronen fandt ham.

Her er Nille også, og spørger Jeppe, hvor han har været, hvor han svarer: ’’Saa sant som jeg er en ærlig Mand og heeder Jeppe paa Bierget, saa er det sant, at jeg har været i Paradiis’’.

Jeppe kommer for retten senere, og dømmes for at have udgivet sig for at være baron. Jeppe bliver erklæret skyldig, og straffen lyder på, at han skal hænges. I akt 5 vågner Jeppe op i galgen og er hængt.

Nille græder på knæ foran galgen og beder til, at han vågner. Jeppe vågner, og baronens mænd kommer, og tager ham ned. Senere modtager han 4 risdaler af baronen.

Jeppe tager straks hen til Jakob Skomager og fortæller om hændelsen. Dette bliver da komisk, da en mand senere træder ind og fortæller om komedien, der er sket for Jeppe.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu