Analyse “Jeppe på Bjerget” (2. & 3. akt) af Ludvig Holberg, 1722

Indledning
I alle samfund er der en opdeling af folket, dette kaldes for et hierarki. Hierarki er i alle samfund i mere eller mindre grad.

Hierarki er mere specifikt en ordning over magt, myndighed, autoritet og prestige. Det er et system med klare regler om, hvem der bestemmer, og hvem der adlyder.

Hvis vi kigger bare få år tilbage, var opdelingen i samfundet langt større, end den er i dag. Dette kan man f.eks. se i Ludvig Holbergs komedie ”Jeppe på Bjerget”, som er skrevet i 1722.

Ludvig Holberg blev født i Norge, og døde som 70-årig i København. Ludvig Holberg er en kendt dansk/norsk forfatter fra oplysningstiden.

Han er især kendt for hans komedier, da han skrev på en helt speciel måde. Ludvig Holberg underviste på universitet og blev professor ved Københavns universitet i år 1717.

Han har læst teologi, jura, historie og sprog, så man kan roligt sige, at han var en veludannet mand. Holberg skrev 25 komedier på bare 5 år til et lille teater i København.

Han troede på oplysning og ønskede at få folket til at bruge deres sunde fornuft. En af Holbergs kendetegn er temaet ”modsætninger”, som helt klart er et træk i denne komedie.

”Jeppe på Bjerget” er et drama med komedie som undergenre. Komedien er skrevet i fem akter, og vores uddrag handler om 2. og 3. akt.

Uddrag
En ridefoged er en, som tager ud i landsbyen og opkræver skatter fra bønderne. I denne historie afslører Jeppe ridefogeden under middagen, da han stadig kan huske hans oplevelser med ham. Ridefogeden stjæler fra bønderne, og tager de penge som var berettiget baronen.

Han beslutter derfor, at ridefogeden skal hænges. Sekretæren falder på knæ og beder om barmhjertighed for ridefogedens familie.

Jeppe møder ridefogedens kone og beslutter, at hun skal spise ved siden af ham og senere sove med ham. Dette når dog aldrig at ske, da Jeppe falder i søvn inden.

Baronen er samfundets magthaver. Han må gøre lige akkurat, hvad han vil. Baronen udnytter Jeppe til at få noget underholdning i hans nok meget ensformige hverdag.

I og med at han har stillingen som baron, så anser jeg ham også for at være selvoptaget og arrogant. Baronens komedie med Jeppe får ingen konsekvenser for ham, da ingen tør stille sig op imod baronen. Et eksempel på baronens rigdom er fx, at hans nattøj er belagt med guld:

” Liggende i baronens seng med et gyldenstykkes slåbrok for stolen: han vågner og gnikker sine øjne, tager på sit hoved og får en guldbroderet nathue i hånden” (side 27, linje 22)

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu