Idealisme og Realisme | Sammenligningsopgave | 12 i karakter

Indledning
I de tre tekster (1,2 og 3), udledes diverse holdninger til den internationale politik, bl.a. inden for fællesskabets og magternes roller mellem nationerne.

Tekst 1 og 3 giver stærkt udtryk for idealismen, og ser begge positivt på samarbejde mellem nationer, der skal føre til fremskridt.

Komplet modsat står tekst 2, der med et realistisk synspunkt kun mener, at fremskridt kan forekomme inden for egne nationer gennem hård magt.

Indholdsfortegnelse
Fællesskab?
Magt

Uddrag
Selv tager Pompeo udgangspunkt i USA’s nuværende præsident; Donald Trump, der siges at vide, at der ikke er noget, der kan erstatte den enkelte nationalstat som garant for demokratiske friheder og nationale interesser.

Som realismen også står for, kan det altså siges, at Pompeo ser nationerne og stormagterne som de vigtigste aktører.

Dette går i hånd med tekst 3, af Tysklands statsminister; Angela Merkel der omtaler realismens virkninger som et pres på den liberale verdensorden.

Modsat Pompeo, ser hun nemlig negativt på de splittede nationer med manglende sammenhold, som ses når hun stiller spørgsmålet:

falder vi fra hinanden som stykker af et puslespil og tror, at alle bedst kan løse problemerne alene og for sig selv?” Som Obama i tekst 1, kan Angela Merkel altså siges at være et udtryk for idealismen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu