Hver ting på sin plads: Analyse

Indledning
”Hver ting på sin plads” er en fransk novelle, og blev først udgivet på dansk i år 2011. Novellen stammer fra novellesamlingen ”En duft af lavendel” af den anerkendte, franske novelleforfatter: Annie Saumont.
Novellen starter 'in medias res', hvilket betyder, at vi som læsere bliver kastet direkte ind i historien uden nogen form for introduktion.

Uddrag
Novellen handler om en mandlig jeg-fortæller, der ser tilbage på sit forhold til en barndomsven og hans hustru, Jeanne. Da Jeanne og barndomsvennen bliver gift, er jeg-fortælleren jaloux og kan næsten ikke bære at se deres lykke, mens han sidder der dybt ulykkelig. Men efter to år udvikler ægteskabet sig til et helvede for de to parter, da de begynder at skændes om alt mellem himmel og jord.

Han er et rodehoved, mens Jeanne ønsker oprydning og orden. Jeanne beslutter sig for at rejse på ferie til New York. I den forbindelse forærer hendes mand hende en pakke, men som hun først må åbne, når hun når frem. Pakken indeholder en bombe, som er indstillet til at eksplodere, mens flyet befinder sig over Atlanterhavet.

Men Jeanne er ikke dum. Mens han er inde og købe cigaretter, placerer Jeanne pakken i bilens bagagerum med et afskedsbrev, da hun ligeledes ønsker at skilles fra sin mand. På vej hjem fra lufthavnen eksploderer bomben, hvilket resulterer i at manden dør. Nu er kun jeg-fortælleren tilbage til at fortælle historien. Samtidig fortæller han, at han stadig er forelsket i Jeanne og sandsynligvis ikke vil kunne modstå hende charme meget længere.

Der er meget tydeligt, at Novellen kan associeres til minimalismen, som defineres af enkel og minimal skrivestil, med andre ord; en neutral og nøgternt beskrivende fortællestil, hvor der ikke fortælles mere end højst nødvendigt.

Dette hænger sammen med, at genren var yderst populær blandt novelleforfattere i 90’erne og start 00’erne, som ligeledes er der novellen blev skrevet. Denne genre er ofte også forbundet med ægteskab, kærlighed, dårlig kommunikation, hverdagens skavanker, jalousi og meget mere.

Disse elementer spejler sig i teksten. Novellen er skrevet i en enkel og klar stil med korte sætninger og uden nogen form for billedsprog – ”Der bliver danset. Jeg dansede vals. Med Jeanne i satinkjole.” - Dette er et klassisk bud, på en yderst minimalistisk sætning. Den er beskrivende og enkel.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu